Jej białe duże, podwójne kwiaty są muśnięte różowym kolorem. Kamelia japońska Julia France to amerykańska odmiana z lat 50. XX wieku.
Inna nazwa: Camellia japonica Julia France
Cechy: krzew
Wysokość: do 2 m
Pochodzenie: 1958 rok (USA)
Hodowca: Mr. & Mrs. H. E. Ashby
Kwitnienie: luty – kwiecień (II-IV)
Kwiaty: białe muśnięte różem; podwójne
Kwiaty są duże, wyglądem przypominają kwiaty begonii. Widoczne są długie, żółte pręciki.
Pąki kwiatowe kamelie zawiązują latem w roku poprzedzającym kwitnienie.
Zapach: brak

Liście: zielone
Gleba: żyzna, próchnicza, lekko wilgotna; odczyn od bardzo kwaśnego lub lekko kwaśnego (pH 4-6)
Odpowiednie są podłoża do roślin kwaśnolubnych, jak azalia, różanecznik, wrzos.
Podlewanie: umiarkowane
Nawożenie: marzec – lipiec (III-VII); co 2 tygodnie
Polecane są nawozy przeznaczone do roślin kwaśnolubnych, np. azalii.
Przesadzanie: co roku – młode kamelie lub co 2-3 lata – starsze egzemplarze
Rozmnażanie: sadzonki
Stanowisko: jasne, ale nie w pełnym słońcu
Przeznaczenie: oranżerie, ogrody zimowe, kwiat doniczkowy w mało ogrzewanych pomieszczeniach, kwiat cięty na bukiety i do butonierek
Wytrzymałość na mróz: brak
Cięcie: po kwitnieniu
Lekkie cięcie pozytywnie wpływa na większą liczbę kwiatów w następnym roku.
Choroby i szkodniki: odporna
Nie sprawia większych problemów. Jeżeli choruje, to zwykle z powodu zbyt suchej lub za mało kwaśnej ziemi, a także nadmiernie suchego powietrza.
Jeśli jest uprawiana z ciepłych i suchych pomieszczeniach, mogą ją atakować przędziorki i wciornastki.
Ciekawostki
- Kamelię Julia France wyhodowano z nasiona. Jej rodzice nie są znani.
