To wyjątkowy produkt: słodki, pyszny, naturalny. Lecznicze właściwości miodu doceniane są od wieków. Nie każdy miód ma takie same cechy.
Artykuł sponsorowany
Aby miód był prawdziwym miodem pszczelarz nie może do niego ani nic dodać, ani nic z niego usunąć. Tylko wtedy ma pełne właściwości lecznicze, ochronne oraz smakowe. Miody zawierają wiele składników o właściwościach prozdrowotnych. Wzmacniają odporność organizmu, mają działanie antybakteryjne, zapobiegają miażdżycy, nowotworom oraz innym chorobom.
Zawartość składników, a także wygląd i smak miodów nie są takie same, bo pszczoły robią je z nektaru zebranego z różnych roślin. Wybrać można różne gatunki miodu, w zależności od potrzeb zdrowotnych oraz ulubionych smaków. Oto kilka z nich, które powstają w pasiece Nasza Pszczółka. Jej historia zaczęła w 1968 roku od pszczelego roju z klasztornego ula.
Miód faceliowy – jakie ma właściwości lecznicze
Polecany jest na zwiększenie odporności układu immunologicznego, np. przy przeziębieniach, a także problemach z astmą. Miód faceliowy ma także działanie antyoksydacyjne, co jest bardzo istotne w profilaktyce zapobiegania chorób nowotworowych i miażdżycy. Zawiera cholinę, która wspomaga pracę wątroby oraz jej regenerację np. po zatruciach alkoholem. Miód faceliowy pomaga obniżyć cholesterol, trójglicerydy, nadciśnienie. Stosować go można również zewnętrznie, m.in. w postaci maseczek kosmetycznych. Ma właściwości nawilżające skórę.
W miodzie faceliowym znajdują się m.in. witaminy A, C, PP, z grupy B, a także chlor, magnez, mangan, molibden, kobalt, potas, wapń, olejki eteryczne i enzymy.
Co to jest facelia: roślina jednoroczna, którą w ogrodach sieje się na zielony nawóz. Ogranicza wzrost chwastów oraz wzbogaca glebę w próchnicę i azot i zapobiega występowaniu w niej nicieni. To także roślina miododajna. Nektar z jej niebieskich kwiatów jest przysmakiem pszczół.
Jak smakuje miód faceliowy: delikatny, aromatyczny, z kwaskowatą nutą.
Jak wygląda miód faceliowy: ma drobnoziarnistą strukturę. Gdy jest w stanie płynnym, jego kolor jest złocisty, czasem z delikatnie zielonym odcieniem. Po krystalizacji jaśnieje i staje się prawie biały.
Miód gryczany – jakie ma właściwości lecznicze
Ma działanie antywirusowe, bakteriobójcze oraz odtruwające. Uważany jest za jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków. Zastosowanie miodu gryczanego jest szerokie. Zalecany jest w zapobieganiu miażdżycy, nowotworów, obrzęków nóg oraz do wzmacniania serca, naczyń krwionośnych, wzroku oraz ogólnie całego organizmu. Przyśpiesza gojenie ran, a także rekonwalescencję po złamaniach kości i operacjach. Warto go także jeść podczas przeziębienia, problemów z trawieniem oraz zmęczenia psychicznego. Zawiera cholinę, która pozytywnie wpływa na regenerację wątroby. Miód gryczany nadaje się również na naturalny kosmetyk. Maseczki z niego regenerują włosy oraz skórę. Przyśpieszają gojenie zmian potrądzikowych.
W miodzie gryczanym znajdują się m.in. witaminy C i z grupy B, a także cynk, fosfor, krzem, magnez, potas, żelazo oraz inhibina, enzymy, olejki eteryczne. W porównaniu do innych rodzajów miodów zawiera więcej rutyny.
Co to jest gryka: roślina jednoroczna uprawiana na nasiona, z których wytwarza się kaszę i mąkę. W ogrodach jest też siana na zielony nawóz, który wzbogaca glebę w próchnicę i azot oraz ogranicza występowanie szkodników glebowych, np. nicieni.
Jak smakuje miód gryczany: wyróżnia go wyrazisty, pikantny smak z nutą ziół i zapach kojarzący się z karmelem.
Jak wygląda miód gryczany: ma gruboziarnistą strukturę. Jest brązowy, a jeśli przechowuje się go w miejscu oświetlonym naturalnym światłem, staje się prawie czarny.
Miód lipowy – jakie ma właściwości lecznicze
To bardzo lubiany i ceniony rodzaj miodu. Warto go jeść we wszelkich stanach osłabienia oraz w okresach rekonwalescencji i przeziębienia. Podobnie jak kwiat lipy, który jest surowcem zielarskim, działa lekko napotnie, przeciwkaszlowo, wykrztuśnie, a także obniża gorączkę i ułatwia zasypianie. Ma działanie antybakteryjne i jest naturalnym antybiotykiem. Łagodzi nerwice, stres, zgagę, chorobę wrzodową. Regeneruje błonę śluzową żołądka. Łagodnie obniża ciśnienie tętnicze krwi. Miód lipowy ma też właściwości antygrzybiczne oraz przyspiesza gojenie ran. Nadaje się na domowe kosmetyki, jak maseczki do włosów czy peelingi do stóp i dłoni.
Miód lipowy zawiera m.in. chlor, fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo, a także witaminy A, z grupy B, C, PP, enzymy, flawonoidy, garbniki, olejek eteryczny.
Co to jest lipa: drzewo dorastające do 40 m wysokości. Miododajne kwiaty lipy to ceniony od wieków surowiec zielarski.
Jak smakuje miód lipowy: jest intensywny, lekko ostry i kwaskowaty.
Jak wygląda miód lipowy: ma jasny, słomkowy kolor, który po krystalizacji przybiera kremowy odcień.
Miód nawłociowy – jakie ma właściwości lecznicze
Zalecany jest przy problemach z układem krwionośnym – poprawia krążenie, wzmacnia serce i naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi. Warto go jeść w okresach przeżywania stresu, złego nastroju, apatii, fizycznego wyczerpania. Stosowany jest też przy kamicy nerkowej, przeziębieniach , problemach ze stawami, kośćmi, prostatą. Wzmacnia ogólną odporność organizmu, dlatego warto go jeść w okresach zwiększonej zachorowalności na infekcje grypopodobne. Miód nawłociowy można wykorzystywać jako domowy kosmetyk, np. w postaci maseczek i peelingów. Łagodzi stany zapalne skóry, w tym zmiany trądzikowe, oraz spowalnia starzenie cery.
Miód z kwiatów nawłoci zawiera m.in. flawonoidy, garbniki, olejek eteryczny, saponiny.
Co to jest nawłoć: bylina kwitnąco na żółto, której kwiaty są miododajne. Dziko rosnące botaniczne gatunki nawłoci łatwo się rozsiewają i mogą być inwazyjne. W ogrodach uprawia się odmiany, które zawiązują mało nasion lub wcale.
Jak smakuje miód nawłociowy: delikatnie kwaskowaty, z ziołową nutą.
Jak wygląda miód nawłociowy: jest jasny, w barwach od słomkowej po bursztynową. Po krystalizacji jaśnieje i nabiera kremowej konsystencji.
Miód rzepakowy – jakie ma właściwości lecznicze
Jego spożywanie zalecane jest w profilaktyce chorób tarczycy oraz układów kostnego, moczowego, pokarmowego i krwionośnego. Miód rzepakowy pomaga w stanach zmęczenia, przy przeziębieniach, w okresach rekonwalescencji, nadżerkach w żołądku i dwunastnicy. Zapobiega miażdżycy, obniża ciśnienie, wspomaga pracę wątroby, w tym po zatruciach np. alkoholem. Miód rzepakowy polecany jest też na domowe kosmetyki, np. maseczki. Opóźnia starzenie skóry oraz ją nawilża. Regeneruje skórę po poparzeniach słonecznych.
Miód rzepakowy zawiera m.in. bor, chlor, magnez, kobalt, mangan, molibden, potas, wapń, żelazo, a także witaminy A, B1, B2, B6, B12, C oraz biotynę, cholinę, kumarynę, kwas pantotenowy.
Co to jest rzepak: roślina jednoroczna lub dwuletnia (w zależności od sposobu uprawy). Uprawiana głównie na olej spożywczy, paszę oraz biopaliwo, np. do samochodów. Jej żółte kwiaty są miododajne.
Jak smakuje miód rzepakowy: jego smak jest łagodny, bez wrażenia „drapania” w jamie ustnej.
Jak wygląda miód rzepakowy: w postaci płynnej ma kolor słomkowy, po skrystalizowaniu pojawia się kremowy odcień. Jego konsystencja jest wyjątkowo miękka, co ułatwia smarowanie np. na pieczywie i ciastach.
Miód spadziowy – jakie ma właściwości lecznicze
Właściwości tego miodu nieco się różnią, w zależności o tego, czy powstał ze spadzi iglastej, czy liściastej. Miód ze spadzi iglastej polecany jest zwłaszcza przy chorobach oskrzeli, płuc, serca, naczyń krwionośnych, skóry, prostaty, stawów, a także kamicy układu moczowego, biegunkach, zaparciach, astmie. Przyśpiesza gojenie ran.
Miód ze spadzi liściastej wzmacnia ogólną odporność organizmu i ma właściwości detoksykacyjne. Warto po niego sięgnąć, by wspomóc pracę serca, nerek, opóźnić procesy starzenia, a także w profilaktyce zapobiegania miażdżycy i nowotworów.
Wszystkie miody spadziowe mają właściwości antybakteryjne. Stosować je można przy przeziębieniach, a także do regeneracji skóry, np. oparzonej i odmrożonej. Łyżeczka miodu spadziowego przed snem pomaga zasnąć oraz łagodzi stres. Jako domowy kosmetyk miód spadziowy stosuje się w postaci maseczek i peelingów do regeneracji skóry zwiotczałej, podrażnionej, trądzikowej.
W miodzie spadziowym znajdują się m.in. magnez, mangan, potas, wapń, flawonoidy.
Co to jest spadź: rosa miodowa wydalana przez mszyce. Pszczoły zbierają spadź i przetwarzają ją tak jak nektar kwiatowy. W zależności od rodzaju roślin, na których żerowały mszyce (żywią się ich sokami), spadź może być iglasta lub liściasta.
Jak smakuje miód spadziowy: wyrazisty, delikatnie kwaskowaty z nutami żywicy i ziół.
Jak wygląda miód spadziowy: ma ciemną barwę – od brązowej po prawie czarną, czasem z zielonym odcieniem.
Miód wielkokwiatowy – jakie ma właściwości lecznicze
Miody wielokwiatowe różnią się właściwościami zdrowotnymi, gdyż pszczoły przygotowują go z nektaru różnych kwiatów. Wszystkie mają właściwości antybakteryjne oraz wspomagają ogólną odporność organizmu, układy krwionośny i pokarmowy. Spożywany systematycznie zapobiega infekcjom, miażdżycy, a także pomaga redukować stres, lęki i zmęczenie. Dzięki zawartości krzemu, wspomaga regenerację włosów i paznokci. W postaci okładów przyśpiesza gojenie ran oraz zmian trądzikowych skóry. Maseczka z miodu wielokwiatowego koi spierzchniętą cerę.
Co to znaczy miód wielokwiatowy: pszczoły wytwarzają go z nektaru różnych kwiatów, które odwiedzają lokalnie, blisko uli.
Jak smakuje miód wielokwiatowy: smak zależy z jakich kwiatów pszczoły zebrały nektar na miód.
Jak wygląda miód wielokwiatowy: ze względu na to, że pszczoły przygotowują go z nektaru różnych roślin, jego wygląd jest różny. Zwykle miód z kwiatów wiosennych jest jaśniejszy i delikatniejszy, za z kwiatów letnich i jesiennych – ciemniejszy i bardziej wyrazisty w smaku.
Warto wiedzieć
- Oto wciąż aktualny cytat o miodzie z książki „Miód pszczelny jako środek odżywczy i leczniczy” z 1914 roku, którą napisał Teofil Ludwik Józef Ciesielski (1847-1916), jeden z najsłynniejszych polskich pszczelarzy, botanik, redaktor „Bartnika Postępowego”, wykładowca uniwersytecki i dyrektor Ogrodu Botanicznego we Lwowie:
„Użyteczność miodu polega na tem, że tak w stanie surowym, jak też przerobionym, jest nie tylko zdrowym pokarmem, ale nawet bardzo skutecznym lekiem. O tem że miód jest pokarmem arcyzdrowym i życie przedłużającym, wiedzieli już starożytni, a w pismach po nich pozostałych, mamy tego rozliczne ślady”.
- Jeśli miód dodawany jest do ciepłych napojów, np. mleka, herbaty, kawy, kakao, ich temperatura nie powinna być wyższa niż 40°C. Dzięki temu nie traci właściwości leczniczych.
- Miód należy przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.