Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Owocowe»Jabłoń Parmena Adamsa – uprawa, odporność, zapylacze
Jabłoń Parmena Adamsa – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Jabłoń Parmena Adamsa – uprawa, odporność, zapylacze

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Jej jabłka mają wytrawny smak z orzechowo-winną nutą. Jabłoń Parmena Adamsa to stara odmiana zimowa. Była popularna za czasów brytyjskiej królowej Wiktorii.

Jabłoń Parmena Adamsa – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Inne nazwy: Adams Parmaene, Adams Parmain, Adams’Parmain, Adamas`s Pearmain, Matchless, Norfolk Pippin, Norfolk Russet, Pippin Norfolk

Pochodzenie: przed 1800 rokiem (Wielka Brytania)

Dojrzewanie: grudzień – marzec (XII-III)

To odmiana zimowa. Jabłka zrywa się zwykle w pierwszej połowie października (X). Do jedzenia nadają się dopiero od grudnia (XII), po odleżeniu w chłodzie.

Owoce: średniej wielkości (około 7 cm); pękate, lekko wydłużone; po zbiorze zielono-czerwone, a w miarę dojrzewania w chłodzie żółto-czerwone, z dużym paskowanym rumieńcem obejmującym prawie cały owoc, z drobnymi plamkami; skórka delikatna; miąższ kremowy, soczysty, kruchy, lekko słodki, wytrawny, winny, z nutą orzechową, smaczny; ładny zapach

Przeznaczenie: owoce deserowe, do ciast, na cydr i sok

Gleba: przeciętna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)

Jabłoń Parmena Adamsa jest mało wymagająca co do ziemi.

Stanowisko: słoneczne

Udaje się, jak to dawniej określano, w „każdym położeniu”. Nadaje się do sadzenia nawet przy drogach i na polach (bez żadnych osłon).

Pepina Adamsa rośnie średnio szybko. Wcześnie zaczyna owocować i owocuje obficie.

Odporność: bardzo dobra

Jabłonie Parmena Adamsa rosną zdrowo. Nie potrzebują oprysków. Są odporne na silne wiatry i mróz.

Zapylacze: Filippa, James Grieve, Koksa Pomarańczowa, Kronselska, Królowa Renet

Ciekawostki

  • W Polsce jabłonie Parmena Adamsa były sadzone głównie w drugiej połowie XIX wieku. Były lubiane szczególnie na południu dzisiejszej Polski.
  • Jabłoń Parmena Adamsa pochodzi z Wielkiej Brytanii, ale nie wiadomo kto ją wyhodował. Pierwsza nazwa tej odmiany to Pippin Norfolk. Dlatego uważa się, że pochodzi z hrabstwa Norfolk, tak jak Pepina Londyńska.
  • Nazwa Parmena Adamsa powstała w połowie XIX wieku. Upamiętnia ogrodnika Roberta Adamsa, który ją rozmnażał i sprzedawał.
  • Szczyt popularności jabłoni Parmena Adamsa przypadł na czasy brytyjskiej królowej Wiktorii (1819-1901). Do dziś Parmenty Adamsa są poszukiwane w Wielkiej Brytanii jako delikatesowy składnik soków jabłkowych, nadających im wytrawną, orzechową nutę.
  • Choć Parmena Adamsa to odmiana odporna i niewymagająca, jest obecnie bardzo rzadka w Polsce. Być może przyczyną jest wytrawny smak jabłek (nie są zbyt słodkie). Młode drzewka można jednak kupić. To odmiana kolekcjonerska.

 

O innych starych odmianach jabłoni CZYTAJ TUTAJ

Na publikację rysunku jabłoni Parmena Adamsa z XIX wieku zgodę udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii

Źródło:

  • Wiedza własna
  • Guide to the orchard and kitchen garden, George Lindley, 1831
  • Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
  • Oesterreichisch – Ungarische Pomologie, Rudolf Stoll, 1888 rok
  • Gospodyni Miejska i Wiejska, 1878 rok
jabłka czerwone jabłonie angielskie jabłonie odmiany angielskie stare odmiany jabłoni
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleKlon palmowy – uprawa, odporność, cięcie
Next Article Agawa amerykańska – uprawa, rozmnażanie, cięcie

Related Posts

Jabłoń Paragon – uprawa i odporność

Jagoda kamczacka – uprawa, odporność, cięcie

Grusza Generał Tottleben – uprawa i odporność

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.