
Jej czerwone, smaczne jabłka mają cytrusową nutę. Jabłoń Paragon to stara odmiana jesienna. Drzewo rośnie silnie i szybko zaczyna owocować.
Inne nazwy: Blacktwigs, Black Twigs
Z nazwą jabłoni Paragon jest problem od XIX wieku. Początkowo odmiana była nazywana Blacktwigs, ale tak określano ciemne jabłka różnych odmian. Nazewnictwo próbował uporządkować dr W.L. Moor. Zaproponował nazwę Paragon. Nazwa się przyjęła, ale aż do dziś ta odmiana określana jak dawniej.
Pochodzenie: lata 60. XIX wieku (USA)
Dojrzewanie: wrzesień – październik (IX-X)
Dobrze się przechowuje. To odmiana jesienna.
Owoce: średniej wielkości i duże; okrągłe; skórka czerwona prawie na całym owocu; miąższ kremowy, średnio soczysty, kruchy, średnio słodki, kwaskowaty, z nutą cytrusów, smaczny

Przeznaczenie: do jedzenia na surowo, a także do ciast, na cydr, soki, susz
Gleba: żyzna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)
Stanowisko: słoneczne, zaciszne
Drzewo plonuje obficie i wcześnie zaczyna owocować.
Odporność: dobra
Zapylacze: brak danych
Ciekawostki
- Jabłoń Paragon to najprawdopodobniej mutacja odmiany Winesap. Jabłka są do niej bardzo podobne, ale większe i bardziej podobne. Odnaleziona została w sadzie w Teenessee (USA) w latach 60. XIX wieku. Przez około 50 lat była poszukiwana na rynku. Potem o niej praktycznie zapomniano.
Jeszcze na początku XX wieku uważano tę odmianą za obiecującą. Oto notatka z czasopisma „Ogrodnictwo” z 1900 roku:
„Nowe jabłka – Ameryka, Anglia i Niemcy obdarzyły nas całym szeregiem jabłek, których listę podaję tutaj dla amatorów i znawców. Wypróbowanie ich zalet i wad może wzbogacić dobór dla naszego kraju. (…) Paragon. Drzewo rośnie silnie, wcześnie i obficie rodzi. Owoc kwaskowy bardzo ceniony, gdyż znosi bardzo dobrze transport”.
Źródło:
- Wiedza własna
- Ogrodnictwo, 1900 rok