Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Owocowe»Jabłoń Kosztela – bardzo stara, odporna odmiana
kosztela jablon stara odmiana
Jabłoń Kosztela - można ją dość często spotkać w starych ogrodach i sadach. Fot. Niepodlewam

Jabłoń Kosztela – bardzo stara, odporna odmiana

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Jej jabłka stają się słodkie i kruche po odleżeniu w chłodzie. Jabłoń Kosztela jest odporna na mróz i choroby. To stara, polska odmiana, którą lubili król Jan III Sobieski i jego żona Marysieńka.

 

Jabłoń Kosztela - można ją dość często spotkać w starych ogrodach i sadach. Fot. Niepodlewam
Jabłoń Kosztela – można ją dość często spotkać w starych ogrodach i sadach. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Kosztel, Kosztyla, Kosztylka, Wierzbówka Biała, Wierzbówka Zimowa

Termin zbioru: wrzesień-październik

Niektórzy jedzą Kosztele już wczesną jesienią. Jabłka są najlepsze po odleżeniu w chłodnym miejscu, zwłaszcza od października do grudnia (X-XII). Dobrze przechowywane mogą leżeć nawet do wiosny.

Baner – Probio Ogród Czosnek Chilli

Jabłoń owocuje naprzemiennie: obficie i słabo.

Wygląd owoców: jasnozielone i żółtozielone, z drobnymi cętkami, czasem z lekkim rumieńcem; średniej wielkości

Trudne do zbioru i transportu, ponieważ łatwo się obtłukują i sinieją.

Kosztele są średniej wielkości. W słonecznych miejscahc są żółtozielone, z delikatnym rumieńcem. Fot. Niepodlewam
Kosztele są średniej wielkości. Owoce rosnące w słonecznych miejscach są żółtozielone, z delikatnym rumieńcem. Fot. Niepodlewam

Smak owoców: bardzo słodkie i średnio miękkie (po odleżeniu w chłodzie)

Tuż po zerwaniu z drzewa owoce Koszteli są twarde i nie najlepsze w smaku. Po przechowaniu nabierają charakterystycznego aromatu i smaku, których nie ma żadna inna odmiana jabłoni.

Zastosowanie: odmiana deserowa

To odmiana raczej nie polecana na przetwory. Można jednak używać Koszteli np. do ciast czy dodawać do racuchów albo przerabiać na sok. Jest świetna na suszenie. Ze względu na szybkie ciemnienie miąższu po przekrojeniu, trzeba ją kroić bardzo szybko.

Zapylacze: Boiken, Gloster, James Grieve, Wealthy

Wysokość: drzewo od niskiego po wysokie (w zależności od podkładki)

Kosztela rośnie szybko. W owocowanie wchodzi dość późno, nawet dopiero po 10 latach.

Kosztela tworzy szeroką koronę w kształcie stożka. Fot. Niepodlewam
Kosztela tworzy szeroką koronę w kształcie stożka. Fot. Niepodlewam

Gleba: Kosztela nie jest wymagająca; najlepsza jest ziemia ani za lekka, ani za ciężka o odczynie lekko kwaśnym (pH 6,2-6,7)

Stanowisko: słoneczne lub półcień

Rozmnażanie: szczepienie

Wytrzymałość na mróz: bardzo dobra

Choroby: odmiana odporna

Kosztele rosną zdrową. Tak ładne liście mogą mieć nawet jeszcze na przełomie września i października. Fot. Niepodlewam
Kosztele rosną zdrowo. Tak ładne liście mogą mieć nawet jeszcze na przełomie września i października. Fot. Niepodlewam

Szkodniki: odmiana odporna

Kosztelę mogą atakować:

  • Bawełnica korówka
  • Mszyca jabłoniowa
  • Owocnica jabłkowa
  • Owocówka jabłkóweczka

Cięcie: wiosną

Ciekawostki

  • Kosztela była ulubioną odmianą jabłek królowej Marysieńki (1641-1716) oraz króla Jana III Sobieskiego (1629-1696). Uprawiono ją w ich ogrodzie przy Pałacu w Wilanowie koło Warszawy.
  • Za czasów króla Polski Jana III Sobieskiego odmianę tę nazywano Wierzbówka Biała. Pewnej jesieni plon był tak mały, że jabłka zmieściły się w jednym koszu. „Kosz tylko?” – miał powiedzieć król Sobieski. Od tego czasu odmianę zaczęto nazywać Kosztylką, a potem Kosztelą.
  • Prawdopodobnie Kosztelę wyhodowali zakonnicy około 1590 roku.
Jabłonie Kosztele są uprawiane w Polsce od ponad 400 lat. Fot. Niepodlewam
Jabłonie Kosztele są uprawiane w Polsce od ponad 400 lat. Fot. Niepodlewam

O innych starych odmianach jabłoni CZYTAJ TUTAJ

jabłoń Kosztela jabłonie odmiany polskie jabłonie odmiany z XVI wieku jabłonie odmiany zimowe jabłonie odporne na choroby jabłonie odporne na mróz odmiany jabłoni stare odmiany jabłoni
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleRóża Leonardo da Vinci – odmiana w stylu retro, uprawa i cięcie
Next Article Róża Troika – uprawa, odporność, cięcie

Related Posts

Grusza Fulwia – uprawa i odporność

Śliwa Renkloda Zielona – uprawa, odporność, zapylacze

Jabłoń Paragon – uprawa i odporność

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 6,2% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Mospilan 20 SP Zwalcza Ćmę Bukszpanową

Sklep Niepodlewam poleca! Mospilan 20 SP - zwalcza szkodniki bukszpanu i roślin ozdobnych

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność
  • Peperomia kluzjolistna – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Trawa pampasowa – uprawa, odporność, cięcie
  • Kapusta chińska – uprawa i wymagania
  • Grusza Fulwia – uprawa i odporność
  • Zrób to dla swojego trawnika zanim nadejdą mrozy!
  • Siew rzutowy – na czym polega
  • Hydrożel ogrodniczy – skład i zastosowanie
  • Poparzenia owoców przez słońce – przyczyny i zapobieganie
  • Nawozy otoczkowane do ogrodu – zalety i wady
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Koper ogrodowy posiany w sierpniu (VIII) zbiera się jeszcze przed zimą. Fot. Niepodlewam Siew warzyw do gruntu w sierpniu
  • Liść laurowy to popularna przyprawa, np. do zup, marynat, bigosu. W uprawie nie jest wymagający. Fot. Niepodlewam Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Dynia przycięta w czerwcu (VI) lepiej się rozkrzewia. Dobrze ją ciąć jeszcze raz w połowie sierpnia (VIII), by owoce były większe. Przycinanie dyni jest bardzo proste. Fot. Niepodlewam Przycinanie dyni – kiedy wykonać, zalety
  • Jeśli jabłka gniją na drzewie, to znak, że jabłoń jest zaatakowana przez chorobotwórcze grzyby. Na zdjęciu: jabłko zniszczone przez brunatną zgniliznę drzew ziarnkowych. Fot. Niepodlewam Gdy jabłka gniją na drzewach – 15 sposobów zapobiegania
  • Zawilec japoński to śliczna bylina. Ma naturalny pokrój, Znakomita do półcienia. Fot. Niepodlewam Zawilec japoński – uprawa i odporność
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.