Jej pyszne jabłka, z nutą truskawek, dojrzewają już w połowie sierpnia. Jabłoń Katja to odporna, szwedzka odmiana. Jest idealna do uprawy amatorskiej.
Inne nazwy: Katy, Katya
Pochodzenie: 1947 rok (Szwecja)
Dojrzewanie: sierpień (VIII)
Owoce: średniej wielkości; skórka czerwona z żółtymi, małymi akcentami, cienka; miąższ biały, bardzo soczysty, delikatnie kwaskowaty, z nutą truskawek, bardzo smaczny; piękny, średnio intensywny zapach
W zwykłej lodówce jabłka Katja dobrze się przechowują około miesiąca. Jeśli lodówka ma komorę zero stopni (z regulowaną wilgotnością), czas przechowywania jest dłuższy – nawet do listopada (XI).
Przeznaczenie: wyborne owoce deserowe, a także do ciast i na soki
Gleba: żyzna, nie za sucha; odczyn lekko kwaśny pH 6,2-6,7
Jabłoń Katja dobrze rośnie nawet w przeciętnej ziemi. Młodsze drzewka powinny być umiarkowanie podlewane, zwłaszcza w czasie suszy.
Stanowisko: słoneczne, znosi lekki półcień
Jabłonie Katja rosną średnio szybko i osiągają średnie rozmiary. Nie wymagają intensywnego cięcia. Mają zwarty, kolumnowy pokrój.
Jabłonka Katja szybko wchodzi w okres owocowania. Pierwsza jabłoń Katja zaowocowała po 8 latach, ale była wyhodowana z nasiona.
Odporność: bardzo dobra
Jabłoń Katja jest odporna na mączniaka i mało wrażliwa na parcha. Bardzo dobrze znosi mróz. Jabłoni Katja nie trzeba zabezpieczać na zimę (wyhodowano ją w zimnej Szwecji).
Zapylacze: Antonówka Zwykła, Elstar, Empire, Gala, Golden Delicious, Priam, Red Delicious
Jabłoń Katja nie zapyla się własnym pyłkiem.
Ciekawostki
- Jabłoń Katja została wyhodowana w Szwecji. To krzyżówka dwóch starych odmian: Worcester Pearmain (z 1874 roku) oraz James Grieve (z 1880 roku).