To stara, rzadka odmiana. Jabłoń Cynamonowe jest niewymagająca i odporna. Jej jabłka dojrzewają pod koniec lata. Owocuje obficie.
Inne nazwy: Edler Rosenstreifling, Gestreifter Sommer Zimmetapfel, La Canelle, Mela Casella, Nyari fuszeres, Pomme de Cannelle, Pruhovane letni skoricove, Rother Herbst-Taubenapfel, Sommer-Zimmtapfel, Zimmtapfel
Pochodzenie: co najmniej XIX wiek (prawdopodobnie Holandia lub Niemcy)
Dojrzewanie: wrzesień (IX)
Jabłka Cynamonowe dojrzewają późnym latem. Owoce zbiera się przez cały wrzesień (IX). Nadają się do jedzenia od razu po zerwaniu z drzewa. Nie można ich przechowywać dłużej.
Owoce: małe i średniej wielkości i duże (około 5-6 cm); okrągłe; żółte z prążkowanym rumieńcem; miąższ kremowy, soczysty, smaczny, z nutą cynamonową
Przeznaczenie: na przetwory, do ciast i jedzenia surowo
Gleba: przeciętna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)
Jabłoń Cynamonowe jest tolerancyjna co do ziemi.
Stanowisko: słoneczne
Jabłoń Cynamonowe nie jest wymagająca co do stanowiska. Rośnie szybko. Obficie rodzi.
Odporność: bardzo dobra
Jabłoń Cynamonowe rośnie zdrowo. Nie wymaga oprysków i okrywania na zimę.
Zapylacze: brak danych
Warto wiedzieć
- W Polsce jabłoń Cynamonowe zawsze była bardzo rzadka. Na pewno rosła w ogrodach zamku w Nieświeżu (obecnie na Białorusi). Była posadzona tam w 1886 roku. Jak donosił A. Postaremczuk – ogrodnik z Nieświeża, na łamach „Ogrodnika Polskiego w 1892 roku, jabłoń bardzo dobrze znosiła tamtejsze srogie zimy.
- Obecnie jabłoń Cynamonowe jest w Polsce prawie zapomniana. Młode drzewka można kupić w Niemczech.
O innych starych odmianach jabłoni CZYTAJ TUTAJ
Źródło:
- Wiedza własna
- „The British Pomology”, Robert Hogg, 1851 rok
- “Deutsche Pomologie”, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
- „Ogrodnik Polski”, 1892 rok
- „Oesterreichisch – ungarische Pomologie”, Rudolf Stoll, 1888 rok
Na publikację rysunku jabłoni Cynamonowe z XIX wieku zgodę udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii