Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Owocowe»Jabłoń Bursztówka Styryjska – uprawa, odporność, zapylacze
Jabłoń Bursztówka Styryjska – rysunek z książki „Oesterreichisch – ungarische Pomologie” Rudolfa Stolla z 1888 roku.

Jabłoń Bursztówka Styryjska – uprawa, odporność, zapylacze

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ma owoce świetne do ciast, suszenia i na domowe alkohole. Jabłoń Bursztówka Styryjska to stara zimowa odmiana. Jest odporna na mróz.

Jabłoń Bursztówka Styryjska – rysunek z książki „Oesterreichisch – ungarische Pomologie” Rudolfa Stolla z 1888 roku.

Inne nazwy: Borsderfiana di Stiria, Maschanzker, Maschanzker de Stirie, Maschanzker Styryjski, Stajer masanczki, Steirischer Maschanzker, Steirischer Winter-Borsdorfer, Steirischer Winter-Maschanzker, Styrska misen

Pochodzenie: przed 1877 rokiem (prawdopodobnie Austria)

Jabłoń Bursztówka Styryjska najprawdopodobniej jest znacznie starsza. W 1877 roku została opisana. W tym czasie była świetnie znana i powszechnie uprawiana w Styrii – na południu dzisiejszej Austrii. Sprzedawano ją na targach w Wiedniu.

„Przeważnie hodują tu bursztówki styryjskie, szare i złote renety oraz królowę renet” – pisał „Ogrodnik Polski” w 1888 roku.

Dojrzewanie: grudzień-czerwiec (XII-VI)

Jabłka Bursztówki Styryjskie zbiera się nie wcześniej niż w drugiej połowie października (X). To odmiana zimowa, bardzo dobrze się przechowująca.

Owoce: małe i średniej wielkości(około 5-6 cm); prawie okrągłe; skórka zielonożółta, z nielicznymi brązowymi plamkami, czasem z lekkim rumieńcem od słońca (większym przy dużej różnicy temperatury między dniami i nocami); miąższ kremowy, soczysty, jędrny, średnio słodki

Owoce Bursztówki Styryjskiej są podobne do jabłoni Bursztówka Szlachetna, ale mniejsze.

Przeznaczenie: ciasta i inne dania, suszenie, domowe alkohole, owoce deserowe

W południowej Austrii jabłka Bursztówki Styryjskie to obecnie składnik regionalnej kuchni. Słynne są zwłaszcza ciasta z jabłkami oraz alkohole. Uważa się, że domowe alkohole z Bursztówek Styryjskich, zwłaszcza rosnących na stokach, zawierają więcej procentów niż z innych odmian jabłek.

Gleba: żyzna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)

Jabłoń Bursztówka Styryjska słabo rodzi w ziemi słabej. Dorze rośnie tam, gdzie udaje się winorośl.

Stanowisko: słoneczne

Jabłoń Bursztówka Styryjska w młodym wieku rośnie umiarkowanie szybko, a potem – wolno. Obficie owocuje lecz późno (nawet po 12-15 latach). Dobrze znosi podmuchy wiatru.

Nadaje się do sadzenia w górach (najlepsza wysokość do 500 m).

Odporność: bardzo dobra lub dobra w zależności od stanowiska

Jabłoń Bursztówka Styryjska rośnie zdrowo, nie przemarza. Nie wymaga chemicznych oprysków od chorób, ale jeśli ma odpowiednie stanowisko.

Na terenach wilgotnych, gdzie często występują mgły, jabłoń Bursztówka Styryjska jest atakowana przez parcha. Ta odmiana lubi przewiew.

Owoce dobrze się przechowują.

Zapylacze: Jonathan, Królowa Renet

Ciekawostki

  • Jabłoń Bursztówka Styryjska była popularna w Austrii aż do lat 60. XX wieku. Obecnie ta odmiana jest znów sadzona, jako regionalny przysmak.
  • Młode drzewko Bursztówki Styryjskiej najłatwiej kupić w Austrii i Niemczech. W Polsce to odmiana kolekcjonerska.
  • W Polsce jabłoń Bursztówka Styryjska nigdy nie była popularna, tak jak np. Bursztówka Polska czy Bursztówka Szlachetna, ale sadzono ją na przełomie XIX i XX wieku. Wynika to ze specyficznego klimatu, jakiego potrzebuje. Jeśli trafi się w jej upodobania, rodzi wspaniale bez specjalnych zabiegów.

O innych starych odmianach jabłoni CZYTAJ TUTAJ

Źródło:

  • Wiedza własna
  • „Ogrodnik Polski”, 1888 i 1896 rok
  • „Oesterreichisch – ungarische Pomologie”, Rudolf Stoll, 1888 rok
jabłka na strudel jabłka na suszenie jabłka na wino jabłka żółte jabłonie odmiany jabłonie odmiany austriackie jabłonie odmiany zimowe stare odmiany jabłoni
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleOkra – uprawa i wymagania
Next Article Groch Walor – uprawa, smak, odporność

Related Posts

Jabłoń Paragon – uprawa i odporność

Jagoda kamczacka – uprawa, odporność, cięcie

Grusza Generał Tottleben – uprawa i odporność

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.