Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Owocowe»Grusza Winiówka Francuska – uprawa i odporność
Grusza odmiany Winiówka Francuska (Małgorzatka), nazywana także często Małgorzatka – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Grusza Winiówka Francuska – uprawa i odporność

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Znana jest też pod nazwą Małgorzatka, bo dojrzewa w lipcu – tuż po świętej Małgorzacie. Grusza Winiówka Francuska ma pyszne owoce, ale jest lekko kapryśna.

Grusza odmiany Winiówka Francuska (Małgorzatka), nazywana także często Małgorzatka – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.
Grusza odmiany Winiówka Francuska, nazywana także często Małgorzatka – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Inne nazwy: Carmeliter Citroen-Birne, Citron des Carmes, Deutsche Langstielige Weiss-Birne, Franche Kaiserin, Gelb-Birne, Glas-Birne, Grosse Fruhe Jakobi-Birne, Grune Madalene, Grune Marghareten-Birnen, Grune Sommer-Magdalene, Grune Sommer-Marghareten-Birne, Jakobi-Birne, Karmeliter Citroen-Birn, Kaiserin, Kleine Margarethe, Madeleine, Madeleine Verte, Magdalena-Birne, Magdalenen-Birne, Małgorzatka, Margarethenbirne, Marghareten-Birne, Petite Marguerite, Poire Madeleine, Poire Magdalene, Winiówka Francuzka

Pochodzenie: prawdopodobnie XVII wiek (Francja)

Dojrzewanie: lipiec (VII)

Owoce: małe i średnie (5-7 cm); skórka zielona, w miarę dojrzewania żółtozielona, z rdzawymi cętkami, średnio gruba, gładka, błyszcząca; jednocześnie są słodkie i kwaskowate, bardzo soczyste, miękkie, smaczne, o wyszukanym smaku, mocno pachnące

Przeznaczenie: odmiana deserowa, świetna do jedzenia na surowo (nie nadaje się do dłuższego przechowywania), a także do suszenia

Gleba: najlepsza jest piaszczysto-gliniasta, ale to odmiana niewybredna

Stanowisko: słoneczne

Odporność: dość dobra

Grusza Winiówka Francuska (Małgorzatka) może przemarzać w młodym wieku. Dlatego małe drzewka wymagają zabezpieczenia na zimę. Bywa atakowana przez choroby grzybowe, ale ogólnie jest uważana za zdrowo rosnącą odmianę, która potrafi się regenerować.

Ciekawostki

  • Grusza Winiówka Francuska (Małgorzatka) najprawdopodobniej została wyhodowana w XVII wieku w ogrodzie klasztornym w Wersalu we Francji.
  • Popularność zdobyła dopiero w połowie XIX wieku. Prawdopodobnie przyczyną był nieatrakcyjny wygląd jej gruszek – są niewielkie, niekształtne, nie mają ładnego koloru. Dopiero po zjedzeniu pierwszego owocu ich rewelacyjnego smaku się nie zapomina.
  • Grusza Winiówka Francuska (Małgorzatka) była na przełomie XIX i XX wieku często sadzona w ogrodach szkolnych bo bardzo lubiły ją dzieci.
  • To odmiana dojrzewająca bardzo wcześnie – w lipcu, pomiędzy świętą Małgorzatą a świętą Magdaleną (stąd np. nazwa polska Małgorzatka czy nazwy niemieckie Grune Madalene i Margarethenbirne).
  • W 1880 roku za jeden owoc Winiówki Francuskiej płacono na polskich targach po 4-5 kopiejek za sztukę. Dla porównania: jedno jabłko Papierówka kosztowało wtedy 2-3 kopiejki.
  • W Polsce ta odmiana jest rzadka, ale bywa w sprzedaży. Młode drzewka można także kupić m.in. w Belgii, Wielkiej Brytanii, Niemczech czy Francji.
  • Grusza Winiówka Francuska ma słynny portret autorstwa malarza Leona Wyczółkowskiego (1852-1936). Obraz nosi tytuł „Kwitnąca grusza Małgorzatka”. Jest w zbiorach Muzeum Narodowego w Krakowie.
  • Grusza Winiówka Francuska (Małgorzatka) była polecana do uprawy przez IV Zjazd Owocoznawców, który odbył się w 1909 roku w Częstochowie.

O innych starych odmianach grusz CZYTAJ TUTAJ

Źródło:
*wiedza własna
*„Sad i ogród owocowy”, Edmund Jankowski, 1912 rok
*„Ogród szkolny”, Franciszek Langauer i Eustachy Wołoszczak, 1889 rok
*„Ogrodnik Polski”, 1880 rok
*”Deutsche Pomologie”, Wilchelm Lauche, 1882-1883 rok
*”Obstarten”, Johann-Heinrich Rolff, 2002 rok

Na publikację ryciny gruszy Winiówka Francuska (Małgorzatka) z XIX wieku zgodę udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii

grusze francuskie grusze letnie grusze małe owoce grusze na piasek grusze odmiany francuskie grusze z XVII wieku odmiany grusz stare odmiany grusz
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleJałowiec sabiński Tamariscifolia – uprawa i odporność
Next Article Nawóz gołębi – pH, skład, zastosowanie w ogrodzie

Related Posts

Jabłoń Paragon – uprawa i odporność

Jagoda kamczacka – uprawa, odporność, cięcie

Grusza Generał Tottleben – uprawa i odporność

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.