Znana jest też pod nazwą Małgorzatka, bo dojrzewa w lipcu – tuż po świętej Małgorzacie. Grusza Winiówka Francuska ma pyszne owoce, ale jest lekko kapryśna.
Inne nazwy: Carmeliter Citroen-Birne, Citron des Carmes, Deutsche Langstielige Weiss-Birne, Franche Kaiserin, Gelb-Birne, Glas-Birne, Grosse Fruhe Jakobi-Birne, Grune Madalene, Grune Marghareten-Birnen, Grune Sommer-Magdalene, Grune Sommer-Marghareten-Birne, Jakobi-Birne, Karmeliter Citroen-Birn, Kaiserin, Kleine Margarethe, Madeleine, Madeleine Verte, Magdalena-Birne, Magdalenen-Birne, Małgorzatka, Margarethenbirne, Marghareten-Birne, Petite Marguerite, Poire Madeleine, Poire Magdalene, Winiówka Francuzka
Pochodzenie: prawdopodobnie XVII wiek (Francja)
Dojrzewanie: lipiec (VII)
Owoce: małe i średnie (5-7 cm); skórka zielona, w miarę dojrzewania żółtozielona, z rdzawymi cętkami, średnio gruba, gładka, błyszcząca; jednocześnie są słodkie i kwaskowate, bardzo soczyste, miękkie, smaczne, o wyszukanym smaku, mocno pachnące
Przeznaczenie: odmiana deserowa, świetna do jedzenia na surowo (nie nadaje się do dłuższego przechowywania), a także do suszenia
Gleba: najlepsza jest piaszczysto-gliniasta, ale to odmiana niewybredna
Stanowisko: słoneczne
Odporność: dość dobra
Grusza Winiówka Francuska (Małgorzatka) może przemarzać w młodym wieku. Dlatego małe drzewka wymagają zabezpieczenia na zimę. Bywa atakowana przez choroby grzybowe, ale ogólnie jest uważana za zdrowo rosnącą odmianę, która potrafi się regenerować.
Ciekawostki
- Grusza Winiówka Francuska (Małgorzatka) najprawdopodobniej została wyhodowana w XVII wieku w ogrodzie klasztornym w Wersalu we Francji.
- Popularność zdobyła dopiero w połowie XIX wieku. Prawdopodobnie przyczyną był nieatrakcyjny wygląd jej gruszek – są niewielkie, niekształtne, nie mają ładnego koloru. Dopiero po zjedzeniu pierwszego owocu ich rewelacyjnego smaku się nie zapomina.
- Grusza Winiówka Francuska (Małgorzatka) była na przełomie XIX i XX wieku często sadzona w ogrodach szkolnych bo bardzo lubiły ją dzieci.
- To odmiana dojrzewająca bardzo wcześnie – w lipcu, pomiędzy świętą Małgorzatą a świętą Magdaleną (stąd np. nazwa polska Małgorzatka czy nazwy niemieckie Grune Madalene i Margarethenbirne).
- W 1880 roku za jeden owoc Winiówki Francuskiej płacono na polskich targach po 4-5 kopiejek za sztukę. Dla porównania: jedno jabłko Papierówka kosztowało wtedy 2-3 kopiejki.
- W Polsce ta odmiana jest rzadka, ale bywa w sprzedaży. Młode drzewka można także kupić m.in. w Belgii, Wielkiej Brytanii, Niemczech czy Francji.
- Grusza Winiówka Francuska ma słynny portret autorstwa malarza Leona Wyczółkowskiego (1852-1936). Obraz nosi tytuł „Kwitnąca grusza Małgorzatka”. Jest w zbiorach Muzeum Narodowego w Krakowie.
- Grusza Winiówka Francuska (Małgorzatka) była polecana do uprawy przez IV Zjazd Owocoznawców, który odbył się w 1909 roku w Częstochowie.
O innych starych odmianach grusz CZYTAJ TUTAJ
Źródło:
*wiedza własna
*„Sad i ogród owocowy”, Edmund Jankowski, 1912 rok
*„Ogród szkolny”, Franciszek Langauer i Eustachy Wołoszczak, 1889 rok
*„Ogrodnik Polski”, 1880 rok
*”Deutsche Pomologie”, Wilchelm Lauche, 1882-1883 rok
*”Obstarten”, Johann-Heinrich Rolff, 2002 rok
Na publikację ryciny gruszy Winiówka Francuska (Małgorzatka) z XIX wieku zgodę udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii