Ma pyszne owoce. Grusza Sylwestrówka to odmiana jesienna z przełomu XVIII i XIX wieku. Owocuje obficie.
Inne nazwy: Die Herbstsylvester, Frédéric de Wurtemberg, Herbst Sylvester, Konig von Wurtemberg, Medaille d`or, Sylvester d hiver
Pochodzenie: przełom XVIII i XIX wieku (Belgia)
Dojrzewanie: wrzesień – listopad (IX-XI)
Owoce: średnie i duże (długość do 8 cm), zwykle nieforemne; żółte, z licznymi, nieregularnymi plamkami oraz ordzawieniem przy ogonku, czasem z lekki rumieńcem; skórka gruba, gładka; miąższ biały, soczysty, miękki, cukrowy, z nutą cynamonową
Tak smak gruszek Sylwestrówek opisał Wilhelm Lauche (1827-1883) – słynny niemiecki ogrodnik, pomolog i dendrolog:
„Jest to jedna z najlepszych i najwspanialszych gruszek stołowych i zasługuje na szerokie sadzenie”.
Przeznaczenie: świetna odmiana deserowa, do jedzenia na surowo
Gleba: żyzna, lekko wilgotna, najlepiej z małym dodatkiem gliny
Stanowisko: słoneczne
Drzewo rośnie silnie. Wcześnie zaczyna owocowanie. Plon jest duży.
Odporność: dobra
Dobrze znosi polski klimat. Rośnie zdrowo.
Zapylacze: brak danych
Ciekawostki
- Gruszka Sylwestrówka najprawdopodobniej wyhodowana została z nasiona. Dokonał tego Jean Baptiste van Mons (1765-1842) – słynny belgijski botanik i pomolog. Niewykluczone też, że ów słynny naukowiec znalazł tę odmianę – był bowiem kolekcjonerem drzew owocowych.
Z hodowli Monsa pochodzą też m.in. gruszki Kalebasa Olbrzymia i Marszałkowska. Nazwa Sylvestrówka upamiętnia przyjaciela Monsa, który nazywał się Sylvester.
- Sylwestrówka nigdy nie była popularna w Polsce. Na pewno była uprawiana w okolicy Warszawy już w XIX wieku. Obecnie to odmiana bardzo rzadka.
Źródło:
- Wiedza własna
- „Ogrodnik Polski”, 1886 rok
- „Deutsche Pomologie”, Wilchelm Lauche, 1882-1883 rok
Publikacja ryciny gruszki Sylwestrówki z XIX wieku za zgodą biblioteki Wageningen UR w Holandii