Ma ogromne, smaczne owoce. Grusza Kalebasa Olbrzymia to stara odmiana z XIX wieku. Jest odporna na choroby i mróz. Owoce dość łatwo opadają na wietrze.
Inne nazwy: Beurre Van Marum, Bou- teille, Calbo Nerckmans, Calebasse Carafon, Calebasse de Hollande, Calebasse du Nord, Calebasse Grosse, Calebasse Imperiale, Calebasse Monstre, Calebasse monstrueuse, Calebasse monstrueuse du Nord, Calebasse Neckmans, Calebasse royale, Calebasse van Marum, Calebasse royale, Całebasse Carafon, Carafon, Double Callebasse ex-tra, Grise Longue, Grosse Calabasse de Langelier, Grosse Calabasse du Nord, Grosse Całebasse, Frédéric Lelieur, Grise longue, Grosse Calebasse, Maruma, Monstrueuse de Flandre, Monstrueuse du Nord, Triomphe de Hasselt, Van Marum, Van Marum’s Flaschenbirn, Van Marum s Flaschenbirne
Pochodzenie: około 1820 roku (Belgia)
Dojrzewanie: wrzesień – październik (IX-X)
Gruszki Kalebasy Olbrzymie zbiera się pod koniec września (IX). Od razu można je jeść. Nie nadają się do dłuższego przechowywania.
Owoce: duże i bardzo duże (długość 15-20 cm); wysmukłe; skórka najpierw zielona, a po pełnym dojrzeniu – żółta, z rozmytym, delikatnym rumieńcem; miąższ kremowy, słodki, masłowaty, soczysty, bez kamienistości; ogonek krótki, gruby
Gruszki Kalebasy Olbrzymie są tak duże, że tą odmianę trudno pomylić z innymi. Owoce ważą nawet po 1-1,5 funta, czyli pół kilograma i więcej.
Przeznaczenie: owoce deserowe, ciasta
Gleba: przeciętna lub żyzna
Stanowisko: słoneczne, toleruje lekki półcień
Gruszki Kalebasy Olbrzymie najlepiej dojrzewają w ogrodach osłoniętych. Owoce są bowiem ciężkie i dość wrażliwe na przedwczesne opadanie na wietrze.
Odporność: dobra
Grusza Kalebasa Olbrzymia nie potrzebuje chemicznych oprysków. Dobrze znosi mróz.
Zapylacze: brak danych
Ciekawostki
- Gruszę Kalebasa Olbrzymia wyhodował Jean-Baptiste van Mons (1765-1842) – słynny pomolog belgijski. Drzewo matka wyrosło w szkółce w Louvain w Belgii.
- Po raz pierwszy grusza Kalebasa Olbrzymia została opisana w katalogu szkółki Louvain w 1823 roku. Figurowała pod numerem 1049.
- Grusza Kalebasa Olbrzymia bardzo szybko stała się sławna z powodu ogromnych, pysznych owoców. Nigdy jednak nie była popularna w ogrodach i sadach. Wadą tej odmiany jest skłonność do opadania gruszek na wietrze. Poza tym grusza Kalebasa Olbrzymia nie nadaje się do przechowywana.
- Pierwsza nazwa Kalabasy Olbrzymiej była inna – Van Marum. Upamiętniała Martina van Marum (1750-1837) – duńskiego naukowca, który przyczynił się rozwoju chemii w Holandii.
- Jesienią 1928 roku drzewko Kalebasy Olbrzymiej kosztowało 3,50-3,75 zł.
- Obecnie grusza Kalebasa Olbrzymia jest rzadka, ale bywa w sprzedaży.
Źródło:
- Wiedza własna
- De Nederlandsche Boomgaard, 1868 rok
- Ogrodnik Polski, 1882 i 1888 rok
- Cennik Szkółki Drzew Pomorskiej Izby Rolniczej w Łysomicach, 1928-1929 rok
Spis starych odmian grusz opisanych na Niepodlewam CZYTAJ TUTAJ
Na publikację rysunku gruszki Kalebasy Olbrzymiej zgodę wyraziła biblioteka Wageningen UR w Holandii.