Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Owocowe»Grusza Dobra Szara – uprawa, odporność, zapylacze
Grusza Dobra Szara – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Grusza Dobra Szara – uprawa, odporność, zapylacze

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Jest odporna na mróz i choroby oraz niewybredna co do gleby. Grusza Dobra Szara to stara, smaczna odmiana, prawdopodobnie z klasztoru kartuzów.

Grusza Dobra Szara – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.
Grusza Dobra Szara – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Inne nazwy: Belle Gabrielle, Beurre Gris, Brute Bonne d`Ete, D Ambleteusse, De Foret d Ete, De Formi, Erzherzog Carl, Die Gute Graue, Erzherzog, Gute Graue, Graue Sommerbutterbirn, Grise Bonne, Gute Graue, Piękna Gabriela, Szara Bera, Szara Dobra, Szara Gruszka, Szara Letnia, Szara Pyszna

Pochodzenie: XVII wiek lub wcześniej (Francja)

Dojrzewanie: sierpień-wrzesień (VIII-IX)

Owoce: średniej wielkości (długość 6-7 cm); skórka gruba, rdzawa w odcieniu szarości, czasem z lekkim rumieńcem od słońca; miąższ biały, masłowy, bardzo smaczny, delikatny, słodki

Gruszki Dobra Szara nie są zbyt ładne z wyglądu, ale pyszne. Smakują dobrze zarówno ze skórką, jak i obrane.

Nie należy opóźniać zbioru owoców. Gdy są przejrzałe, stają się wodniste i tracą smak. Nie nadają się do przechowywania w postaci świeżej, ale są świetne jako suszone i w przetworach.

Przeznaczenie: do jedzenia na surowo oraz do ciast, suszenia i na marynaty

Z gruszek Dobra Szara przygotowuje specjały w okolicach Lublina, które zostały wpisane na polską „Listę Produktów Tradycyjnych”. To „Gruszka suszona kraśnicka” (suszona w całości albo połówkach i ćwiartkach) oraz „Szarytka w marynacie” (w słodkiej zalewie zakwaszonej pigwą).

Gleba: przeciętna

Grusza Dobra Szara dobrze rośnie nawet na słabej, piaszczystej ziemi. Jednak wtedy jej owoce są bardziej drobne.

Stanowisko: słoneczne, toleruje lekki półcień

Grusze Dobra Szara osiągają bardzo duże rozmiary, większe niż inne odmiany. Zaczynają owocować po 8-10 latach. Plonują co drugi rok. Są długowieczne.

Oporność: bardzo dobra

To jedna z najbardziej odpornych grusz na mróz i choroby. Grusza Dobra Szara nie wymaga zabezpieczania przed mrozem ani chemicznych oprysków.

Zapylacze: Bera Hardego, Bera Bosca, Dobra Ludwika, Faworytka, Paryżanka

Ciekawostki

  • Grusza Dobra Szara prawdopodobnie została wyhodowana przez kartuzów – to zakon o bardzo surowej regule. Było to w XVII wieku albo wcześniej we Francji.
    Zakon kartuzów zasłynął też z wyhodowania innych odmian grusz: Bera Bosca oraz Dziekanka Czerwona. Podobnie jak grusza Dobra Szara ich owoce nie są zbyt ładne z wyglądu, ale świetne w smaku. Grusza Bera Bosca jest uważana za jedną z najsmaczniejszych gruszek świata.
  • Gruszki Dobra Szara były i są lubiane zwłaszcza w okolicach Lublina. Jej suszone owoce, jako słodką przekąskę, dawano kiedyś dzieciom do szkoły.
  • Grusza Dobra Szara była polecana do uprawy przez IV Zjazd Owocoznawców, który odbył się w 1909 roku w Częstochowie.

O innych starych odmianach grusz CZYTAJ TUTAJ

Źródło:
*wiedza własna
*”Dwupostaciowość gruszek”, Edward Janczewski, 1899 rok
*„Ogród szkolny”, Franciszek Langauer i Eustachy Wołoszczak, 1889 rok
*”Deutsche Pomologie”, Wilchelm Lauche, 1882-1883 rok
Rysunek gruszki Dobra Szara z XIX wieku został opublikowany za zgodą biblioteki Wageningen UR w Holandii

grusze do półcienia grusze francuskie grusze klasztorne grusze letnie grusze na piasek grusze odmiany francuskie grusze odporne na choroby grusze odporne na mróz grusze odporne na parcha grusze z XVII wieku gruszki szare
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleLawenda – kiedy i jak siać
Next Article Siew warzyw do gruntu w listopadzie

Related Posts

Jabłoń Paragon – uprawa i odporność

Jagoda kamczacka – uprawa, odporność, cięcie

Grusza Generał Tottleben – uprawa i odporność

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.