Dobrze rośnie nawet na piaszczystej glebie. Grusza Ananasówka Francuska ma rozpływające się w ustach owoce. To bardzo stara odmiana sprzed 1784 roku.
Inne nazwy: Ananasbirne de Courtray, Anananasbirn von Courtray, Ananas de Courtrai, Ananas de Courtray, Ananasówka, Ananasówka Francuzka
Pochodzenie: przed 1784 rokiem (prawdopodobnie Belgia)
Dojrzewanie: sierpień-wrzesień (VIII-IX)
Owoce: duże (długość 8-10 cm); ładny, gruszkowy kształt; żółtozielone, a w słońcu brązowożółte z lekkim rumieńcem; skórka matowa; miąższ żółtobiały, tak miękki, że rozpływa się w ustach, lekko korzenny, smaczny; słabo pachną
Przeznaczenie: owoce deserowe, najlepsze do jedzenia na surowo
Gruszki Ananasówki nadają się do krótkiego przechowywania (w chłodzie). Zbyt długo przechowywane tracą smak.
Gleba: Ananasówka Francuska dobrze rośnie na lekkiej, piaszczystej ziemi
Stanowisko: słoneczne, znosi lekki półcień
Oporność: dobra, ale młode drzewa lepiej zabezpieczyć na zimę
Grusza Ananasówka Francuska rośnie zdrowo, ma rozłożystą koronę.
Ciekawostki
- Anansówka Francuska to dziś odmiana bardzo rzadka.
- Ta odmiana była polecana do uprawy przez IV Zjazd Owocoznawców, który odbył się w 1909 roku w Częstochowie.
Lista innych starych odmian grusz sprzed 1914 roku CZYTAJ TUTAJ
Źródło:
*wiedza własna
*„Sad i ogród owocowy” z 1912 roku Edmunda Jankowskiego
*”Deutsche Pomologie” z 1882-1883 roku Wilchelma Lauche
Rycina z XIX wieku została opublikowana za zgodą biblioteki Wageningen UR w Holandii