Na gorzknienie ogórków nie ma 100-procentowych sposobów. Powód: ogórki mają gen gorzknienia. Można jednak temu skutecznie zapobiegać.
Gorzknienie ogórków powoduje, że owoce są niesmaczne, nie nadają się do jedzenia. Nie pomoże obieranie skórki grubiej, czy od ogonka albo odwrotnie.
Temu zjawisku najlepiej zapobiegać. Sposoby są proste.
1. Odmiany odporne na gorzknienie
Ogórki mają gen gorzknienia. Im silniejszy jest ów gen, tym w miarę dojrzewania w owocach ogórków odkładają się kukurbitacyna, która jest odpowiedzialna za gorzki smak.
Przez wieki – w wyniku selekcji przez człowieka – uprawiane ogórki były coraz mniej gorzkie. Po prostu do dalszej uprawy wybierano nasiona ogórków słodkich w smaku.
Dlatego nowe odmiany ogórków, zwłaszcza z oznaczeniem F1, zdecydowanie rzadziej mają tendencję do gorzknienia niż stare odmiany.
Nie oznacza to, że trzeba rezygnować z uprawy starszych odmian. Tendencji do gorzknienia nie mają takie odmiany jak np. Polan (wyhodowana przed 1969 rokiem) czy Lemon (co najmniej z XIX wieku).
Gen gorzknienia może się ujawnić także w nowszych odmianach, zwłaszcza w przejrzałych owocach (patrz punkt 2) oraz przy braku wody (patrz punkt 3).
2. Przejrzałe owoce
Młode owoce ogórków, nawet gdy jest susza (patrz punkt 3), rzadko są gorzkie. Dlatego, gdy są upały i susza, nie należy zwlekać ze zbiorem i czekać aż owoce będą duże. Może się bowiem okazać, że staną się niejadalne z powodu gorzkiego smaku.
Poza tym młode, nie w pełni dojrzałe owoce są smaczniejsze: bardziej chrupkie, bez twardych nasion, pachnące.
3. Brak wody i susza
Ogórki potrzebują dużo wody. Jeśli brakuje im wody, reagują m.in. wytwarzaniem kukurbitacyny w owocach.
Dlatego ogórki trzeba systematycznie podlewać, zwłaszcza w czasie upałów. Powinny mieć lekko wilgotną ziemię, ale nie mokrą.
Jeżeli ziemia jest sucha, piaszczysta, uboga, ogórki częściej mają tendencję do gorzknienia. Taka ziemia bowiem słabo magazynuje wodę. Te niekorzystne właściwości ziemi można poprawić np. przez stosowanie kompostu (patrz punkt 4), hydrożeli ogrodniczych (patrz punkt 5) oraz ściółkowanie (patrz punkt 6).
4. Nawożenie kompostem
Kompost to naturalny nawóz, który nie tylko dostarcza ogórkom składników pokarmowych, ale też poprawia strukturę ziemi.
Gleba nawożona kompostem m.in. lepiej magazynuje wodę, co ogórki uwielbiają. Ich owoce rzadziej wtedy gorzknieją.
Kompost najlepiej stosować przed siewem ogórków. Można też ogórki podsypywać kompostem w czasie wegetacji.
Nadaje się zarówno kompost z kompostownika, jak i granulowany, kupiony w sklepie.
Dodatkowe zalety kompostu: nie można nim przenawozić i zawiera potas, który wspomaga przyswajanie wody przez ogórki (patrz punkt 6).
Komposty granulowane w Sklepie Niepodlewam KLIKNIJ TUTAJ
5. Absorbenty wody
Przesuszeniu ziemi, co jest bardzo często przyczyną gorzknienia ogórków, zapobiegają absorbenty wody.
Naturalnym absorbentem wody są substancje organiczne, których jest dużo np. w kompoście (patrz punkt 4).
Wodę w ziemi magazynują także m.in. hydrożel ogrodniczy, mączka bazaltowa, perlit ogrodniczy. Działają przez lata. Dlatego korzystają z nich także inne rośliny, nie tylko ogórki.
6. Ściółkowanie
Ściółka zapobiega zbyt szybkiemu wysychaniu i nadmiernemu nagrzewaniu ziemi. Dzięki temu owoce ogórków rzadziej gorzknieją.
Ściółkowanie polecane jest zwłaszcza w uprawie ogórków w donicach oraz na zagonach z suchą, piaszczystą ziemią.
Najlepsza do ściółkowania ogórków jest słoma.
7. Więcej potasu
Potas ma duży wpływ na prawidłowe przyswajanie wody przez ogórki. Gdy brakuje tego składnika w ziemi, jednym z objawów jest więdnięcie liści, mimo podlewania. Gorzknieją wtedy również owoce ogórków.
Potasu w ziemi nie brakuje, jeśli stosuje się kompost (patrz punkt 4).
Potas – w odpowiednich proporcjach do azotu i fosforu – zawierają także nawozy do ogórków.
Warto wiedzieć
- Przez wieki wierzono, że ogórki nie będą gorzkie, jeśli nasiona przed siewem namoczy się w mleku, miodzie albo wodzie z cukrem.
O ciekawostkach na temat siewu ogórków CZYTAJ TUTAJ na blogu Niepodlewam
- Nie tylko owoce ogórków mogą gorzknieć. To zdarza się także w przypadku innych warzyw dyniowatych, np. cukinii, ale rzadziej. Główny powód to za sucha ziemia.