Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Porady»Gorzknienie ogórków – 7 sposobów zapobiegania
Odmiany ogórków są mniej lub bardziej podatne na gorzknienie owoców. Na zdjęciu jest ogórek Hela odporny na gorzknienie. Fot. Niepodlewam

Gorzknienie ogórków – 7 sposobów zapobiegania

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Na gorzknienie ogórków nie ma 100-procentowych sposobów. Powód: ogórki mają gen gorzknienia. Można jednak temu skutecznie zapobiegać.

Odmiany ogórków są mniej lub bardziej podatne na gorzknienie owoców. Na zdjęciu jest ogórek Hela odporny na gorzknienie. Fot. Niepodlewam

Gorzknienie ogórków powoduje, że owoce są niesmaczne, nie nadają się do jedzenia. Nie pomoże obieranie skórki grubiej, czy od ogonka albo odwrotnie.

Temu zjawisku najlepiej zapobiegać. Sposoby są proste.

1. Odmiany odporne na gorzknienie

Ogórki mają gen gorzknienia. Im silniejszy jest ów gen, tym w miarę dojrzewania w owocach ogórków odkładają się kukurbitacyna, która jest odpowiedzialna za gorzki smak.

Przez wieki – w wyniku selekcji przez człowieka – uprawiane ogórki były coraz mniej gorzkie. Po prostu do dalszej uprawy wybierano nasiona ogórków słodkich w smaku.

Dlatego nowe odmiany ogórków, zwłaszcza z oznaczeniem F1, zdecydowanie rzadziej mają tendencję do gorzknienia niż stare odmiany.

Baner – Probio Ogród Czosnek Chilli

Nie oznacza to, że trzeba rezygnować z uprawy starszych odmian. Tendencji do gorzknienia nie mają takie odmiany jak np. Polan (wyhodowana przed 1969 rokiem) czy Lemon (co najmniej z XIX wieku).

Gen gorzknienia może się ujawnić także w nowszych odmianach, zwłaszcza w przejrzałych owocach (patrz punkt 2) oraz przy braku wody (patrz punkt 3).

2. Przejrzałe owoce

Młode owoce ogórków, nawet gdy jest susza (patrz punkt 3), rzadko są gorzkie. Dlatego, gdy są upały i susza, nie należy zwlekać ze zbiorem i czekać aż owoce będą duże. Może się bowiem okazać, że staną się niejadalne z powodu gorzkiego smaku.

Poza tym młode, nie w pełni dojrzałe owoce są smaczniejsze: bardziej chrupkie, bez twardych nasion, pachnące.

Najlepiej zrywać młode, nie w pełni wyrośnięte ogórki,zwłaszcza odmian, które częściej gorzknieją, jak np. White Wonder. Fot. Niepodlewam

3. Brak wody i susza

Ogórki potrzebują dużo wody. Jeśli brakuje im wody, reagują m.in. wytwarzaniem kukurbitacyny w owocach.

Dlatego ogórki trzeba systematycznie podlewać, zwłaszcza w czasie upałów. Powinny mieć lekko wilgotną ziemię, ale nie mokrą.

Jeżeli ziemia jest sucha, piaszczysta, uboga, ogórki częściej mają tendencję do gorzknienia. Taka ziemia bowiem słabo magazynuje wodę. Te niekorzystne właściwości ziemi można poprawić np. przez stosowanie kompostu (patrz punkt 4), hydrożeli ogrodniczych (patrz punkt 5) oraz ściółkowanie (patrz punkt 6).

Ogórki trzeba systematycznie podlewać. Brak wody to najczęstsza przyczyna gorzknienia ogórków. Fot. Niepodlewam

4. Nawożenie kompostem

Kompost to naturalny nawóz, który nie tylko dostarcza ogórkom składników pokarmowych, ale też poprawia strukturę ziemi.

Gleba nawożona kompostem m.in. lepiej magazynuje wodę, co ogórki uwielbiają. Ich owoce rzadziej wtedy gorzknieją.

Kompost najlepiej stosować przed siewem ogórków. Można też ogórki podsypywać kompostem w czasie wegetacji.

Nadaje się zarówno kompost z kompostownika, jak i granulowany, kupiony w sklepie.

Dodatkowe zalety kompostu: nie można nim przenawozić i zawiera potas, który wspomaga przyswajanie wody przez ogórki (patrz punkt 6).

Komposty granulowane w Sklepie Niepodlewam KLIKNIJ TUTAJ

5. Absorbenty wody

Przesuszeniu ziemi, co jest bardzo często przyczyną gorzknienia ogórków, zapobiegają absorbenty wody.

Naturalnym absorbentem wody są substancje organiczne, których jest dużo np. w kompoście (patrz punkt 4).

Wodę w ziemi magazynują także m.in. hydrożel ogrodniczy, mączka bazaltowa, perlit ogrodniczy. Działają przez lata. Dlatego korzystają z nich także inne rośliny, nie tylko ogórki.

Gdy ziemia jest sucha, warto przed siewem ogórków wymieszać ją np. glinką do sadzenia, która magazynuje wodę. Dzięki temu ogórki i inne rośliny są mniej narażone na suszę. Fot. Niepodlewam

6. Ściółkowanie

Ściółka zapobiega zbyt szybkiemu wysychaniu i nadmiernemu nagrzewaniu ziemi. Dzięki temu owoce ogórków rzadziej gorzknieją.

Ściółkowanie polecane jest zwłaszcza w uprawie ogórków w donicach oraz na zagonach z suchą, piaszczystą ziemią.

Najlepsza do ściółkowania ogórków jest słoma.

Ściółkowanie chroni ogórki przed przesuszeniem. To sprawia, że ich owoce są rzadziej gorzkie. Fot. Niepodlewam

7. Więcej potasu

Potas ma duży wpływ na prawidłowe przyswajanie wody przez ogórki. Gdy brakuje tego składnika w ziemi, jednym z objawów jest więdnięcie liści, mimo podlewania. Gorzknieją wtedy również owoce ogórków.

Potasu w ziemi nie brakuje, jeśli stosuje się kompost (patrz punkt 4).

Potas – w odpowiednich proporcjach do azotu i fosforu – zawierają także nawozy do ogórków.

Warto wiedzieć

  • Przez wieki wierzono, że ogórki nie będą gorzkie, jeśli nasiona przed siewem namoczy się w mleku, miodzie albo wodzie z cukrem.

O ciekawostkach na temat siewu ogórków CZYTAJ TUTAJ na blogu Niepodlewam

  • Nie tylko owoce ogórków mogą gorzknieć. To zdarza się także w przypadku innych warzyw dyniowatych, np. cukinii, ale rzadziej. Główny powód to za sucha ziemia.

 

dlaczego ogórki są gorzkie gorzknienie ogórków gorzknienie ogórków zapobieganie
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticlePortulaka wielkokwiatowa – uprawa i odporność
Next Article Zimowit Waterlily – uprawa i ciekawostki

Related Posts

Zrób to dla swojego trawnika zanim nadejdą mrozy!

Siew rzutowy – na czym polega

Hydrożel ogrodniczy – skład i zastosowanie

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 6,2% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Mospilan 20 SP Zwalcza Ćmę Bukszpanową

Sklep Niepodlewam poleca! Mospilan 20 SP - zwalcza szkodniki bukszpanu i roślin ozdobnych

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność
  • Peperomia kluzjolistna – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Trawa pampasowa – uprawa, odporność, cięcie
  • Kapusta chińska – uprawa i wymagania
  • Grusza Fulwia – uprawa i odporność
  • Zrób to dla swojego trawnika zanim nadejdą mrozy!
  • Siew rzutowy – na czym polega
  • Hydrożel ogrodniczy – skład i zastosowanie
  • Poparzenia owoców przez słońce – przyczyny i zapobieganie
  • Nawozy otoczkowane do ogrodu – zalety i wady
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Koper ogrodowy posiany w sierpniu (VIII) zbiera się jeszcze przed zimą. Fot. Niepodlewam Siew warzyw do gruntu w sierpniu
  • Liść laurowy to popularna przyprawa, np. do zup, marynat, bigosu. W uprawie nie jest wymagający. Fot. Niepodlewam Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Dynia przycięta w czerwcu (VI) lepiej się rozkrzewia. Dobrze ją ciąć jeszcze raz w połowie sierpnia (VIII), by owoce były większe. Przycinanie dyni jest bardzo proste. Fot. Niepodlewam Przycinanie dyni – kiedy wykonać, zalety
  • Jeśli jabłka gniją na drzewie, to znak, że jabłoń jest zaatakowana przez chorobotwórcze grzyby. Na zdjęciu: jabłko zniszczone przez brunatną zgniliznę drzew ziarnkowych. Fot. Niepodlewam Gdy jabłka gniją na drzewach – 15 sposobów zapobiegania
  • Zawilec japoński to śliczna bylina. Ma naturalny pokrój, Znakomita do półcienia. Fot. Niepodlewam Zawilec japoński – uprawa i odporność
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.