To warzywo uwielbiające słońce. Arbuz w uprawie współrzędnej rośnie zdrowiej. Dobrze kwitnie i zawiązuje owoce.
Arbuz to warzywo niskie – do około 30 cm wysokości – lecz o długich pędach – około 200-300 cm. Rośnie podobnie jak ogórki.
Zwykle pędy arbuzów wiją się po ziemi. Gdy napotkają inne rośliny, kratki czy płot, wspinają się po nich przy pomocy wąsów. Jeśli nad ziemią zawiążą owoce, trzeba je podwiązywać, by się nie urwały pod własnym ciężarem.
Arbuzy uwielbiają słońce jeszcze bardziej niż ogórki. Dlatego najlepiej przeznaczyć dla nich takie miejsce, gdzie żadne inne rośliny ich nie zacieniają. Dawniej taki specjalny zagon dla arbuzów i melonów nazywany był basztan.
W małym ogrodzie arbuzy trzeba sadzić TYLKO od południa. Dobrze rosną także od zachodu, ale słabo owocują i rzadko dojrzewają.
Arbuz ma wiele wspólnych chorób i szkodników z innymi warzywami dyniowatymi, np. cukinią, dynią, kabaczkiem, ogórkiem. To m.in. mączniak właściwy. To jeden z powodów dla których tych warzyw nie należy ich uprawiać obok siebie. Inny powód to zagłuszanie arbuzów przez dyniowate, które rosną bardziej bujnie niż arbuzy. Wyjątkiem jest melon. Arbuz dobrze rośnie obok niego.
Arbuz lubi rosnąć obok:
- Burak ćwikłowy
- Cebula
- Czosnek
- Kapusta
- Koper ogrodowy
- Melon
- Pietruszka
- Rumianek
- Seler
Uwaga! Obok arbuzów można uprawiać także wysokie warzywa, jak fasola tyczna i pomidor. Muszą być jednak tak posadzone, by nie zacieniały arbuzów od południowej strony.
Arbuz (Kawon) nie lubi sąsiedztwa:
- Cukinia
- Kabaczek
- Ogórek
- Patison
- Ziemniak
Nawet w uprawie współrzędnej na tym samym stanowisku nie uprawia się arbuzów częściej niż co 4 lata. Dużo słońca i żyzna ziemia nawieziona kompostem lub obornikiem, najlepiej końskim, to podstawa sukcesu uprawy arbuza.
Więcej o uprawie arbuzów CZYTAJ TUTAJ