Wywar z cebuli na roztocza truskawkowe

To naturalny preparat na szkodniki truskawek. Wywar z cebuli na roztocza truskawkowe łatwo zrobić. Proste jest także jego stosowanie – wystarczy konewka.

Wywar z cebuli niszczy roztocza truskawkowe, które powodują m.in. karłowacenie truskawek. Przygotowuje się go z łusek i całych cebul. Fot. Niepodlewam

Wywar z cebuli niszczy roztocza truskawkowe, które powodują m.in. karłowacenie truskawek. Przygotowuje się go z łusek i całych cebul. Fot. Niepodlewam

Składniki

  • 30 dag cebuli i jej łusek (mogą być resztki z kuchni)
  • 10 l wody

Czas przygotowania

Około 40 minut

Wykonanie

Cebulę grubo pokroić. Włożyć ją do garnka (najlepiej stalowego, bo nie zabarwi się na żółto od cebuli). Dodać łuski. Całość zalać wodą z kranu lub deszczówką i zakryć pokrywką.

Podgrzewać do momentu zagotowania. Zmniejszyć ogień na jak najmniejszy, tak aby ciecz nie bulgotała. Gotować 30 min.
Pozostawić do wystygnięcia (bez zdejmowania pokrywki). Gdy wywar wystygnie, przecedzić.

Przecedzony wywar z cebuli jest koloru żółtego. Fot. Niepodlewam

Przecedzony wywar z cebuli jest koloru żółtego. Fot. Niepodlewam

Stosowanie

Truskawki opryskiwać albo podlewać na liście konewką z sitkiem. Stosować profilaktycznie przed kwitnieniem i po zebraniu owoców, najlepiej raz w tygodniu. Jeśli na truskawkach nie widać śladów żerowania roztoczy, można wywar stosować rzadziej.

Wywar na roztocza truskawkowe można przechowywać w cieniu przez kilka dni (najlepiej pod przykryciem).

Warto wiedzieć

  • Roztocz truskawkowy jest malutki. Ma zaledwie około 0,2 mm długości. Najczęściej wysysa soki z młodych liści. Samiczki zimują u nasady liści.
  • Roztocza truskawkowe powodują karłowacenie truskawek. Liście są charakterystycznie pomarszczone i podwinięte do góry, a owoce – bardzo małe i zniekształcone. Objawy żerowania roztoczy są widoczne zwłaszcza wśród truskawek dawno nie przesadzanych.

Podobne