Warzywa

Bób nie lubi być wciśnięty między innymi warzywami. Tak nie należy go siać. Fot. Niepodlewam

Bób – uprawa współrzędna

Trzeba go siać wcześnie. Wtedy bób jest zdecydowanie rzadziej atakowany przez szkodniki. Nie lubi być zacieniany. Główna zasada uprawy bobu: ...
Czytaj Dalej
Pomidor Babinicz to karłowa odmiana. Ma czerwone owoce. Fot. Niepodlewam

Pomidor Babinicz – uprawa, smak, choroby

To karłowa, polska odmiana. Pomidor Babinicz można uprawiać przy podporach lub bez nich. Ma owoce czerwone, duże oraz średniej wielkości ...
Czytaj Dalej
Dynia olbrzymia Bambino jest pomarańczowa, okrągła.  Fot. Niepodlewam

Dynia olbrzymia Bambino – uprawa, smak, odporność

Ma bardzo duże, pomarańczowe owoce. Dynia olbrzymia Bambino jest świetna m.in. na zupy i ciasta. Plonuje niezawodnie. Zdrowo rośnie. Inne ...
Czytaj Dalej
Mizuna to warzywo bardzo łatwe w uprawie. Fot. Niepodlewam

Mizuna – uprawa i wymagania

To warzywo o małych wymaganiach. Mizuna rośnie bardzo szybko. Nadaje się do uprawy wiosną i jesienią w ogrodzie oraz na ...
Czytaj Dalej
Pomidor Bohun to polska odmiana. Jest niski. Nie potrzebuje cięcia. Fot. Niepodlewam

Pomidor Bohun – uprawa, smak, choroby

To polska odmiana. Pomidor Bohun ma owoce czerwone, duże lub średniej wielkości. Dorasta do 100 cm wysokości. Obficie owocuje. Cechy: ...
Czytaj Dalej
Papryka Hungarian Yellow Wax  ma owoce żółtem, potem pomarańczowe, a w pełni dojrzałości - czerwone. Najbardziej ostre w smaku są żółte, a najmniej w pełni dojrzałe, czyli czerwone. Fot. Niepodlewam

Papryka Hungarian Yellow Wax – uprawa, smak, odporność

Jej owoce zmieniają smak i kolor w zależności od stopnia dojrzałości. Papryka Hungarian Yellow Wax to bardzo stara, ostra odmiana ...
Czytaj Dalej
Dynia makaronowa Pyza w pełni dojrzała jest żółta. To polska odmiana. Fot. Niepodlewam

Dynia makaronowa Pyza – uprawa, smak, odporność

Ma duże, żółte owoce. Dynia makaronowa Pyza plonuje bardzo obficie. Nadaje się m.in. na placki i zapiekanki. Miąższ mocno pachnie ...
Czytaj Dalej
Fasola Goldmarie ma duże, płaskie,żółte strąki. To stara odmiana farmerów z USA lub Kanady. Fot. Niepodlewam

Fasola Goldmarie – uprawa, smak, odporność

To tyczna odmiana z żółtymi, płaskimi strąkami. Fasola Goldmarie to stara odmiana. Rośnie zdrowo i daje duży plon. Inne nazwy: ...
Czytaj Dalej
Por Baca to późna, polska odmiana. Zdrowo rośnie. Fot. Niepodlewam

Por Baca – uprawa, smak, odporność

Smaczna, polska odmiana. Por Baca rośnie zdrowo i dobrze plonuje. Siew w marcu i kwietniu. Zbiór jest jesienią i zimą ...
Czytaj Dalej
Rzeżucha to warzywo wyjątkowo łatwe w uprawie. Bardzo szybko plonuje. Fot. Niepodlewam

Rzeżucha – uprawa i wymagania

Bardzo szybko rośnie. Rzeżucha to warzywo wyjątkowo łatwe w uprawie. Rośnie w ziemi i i bez niej, np. na ligninie ...
Czytaj Dalej
Pomidor Yellow Pearshaped to odmiana typu koktajlowa. Ma żółte, drobne owoce w kształcie gruszek. To bardzo stara odmiana, prawdopodobnie z XVIII wieku. Fot. Niepodlewam

Pomidor Yellow Pearshaped – uprawa, smak, choroby

Ma owoce jak małe gruszki. Pomidor Yellow Pearshaped to bardzo stara odmiana. Jest wysoki. Bardzo obficie owocuje. Cechy: pomidor wysoki ...
Czytaj Dalej
Sałata masłowa Królowa Majowych to stara, polska odmiana. Ma żółtozielone liście. Fot. Niepodlewam

Sałata masłowa Królowa Majowych – uprawa, smak, odporność

Ma żółtozielone, jasne liście. Sałata masłowa Królowa Majowych to stara, polska odmiana. Zdrowo rośnie. Dobrze znosi przymrozki. Inna nazwa: Lactuca ...
Czytaj Dalej
Groch Hrabia to odmiana cukrowa, wyhodowana w Polsce. Fot. Niepodlewam

Groch Hrabia – uprawa, smak, odporność

Jest słodki w smaku. Groch Hrabia to polska odmiana cukrowa. Nadaje się na przekąskę na surowo, ale też do sałatek ...
Czytaj Dalej
Pomidor Mieszko ma czerwone owoce w kształcie jajka. Fot. Niepodlewam

Pomidor Mieszko – uprawa, smak, choroby

Ma czerwone, średniej wielkości owoce jak jajka. Pomidor Mieszko to niska odmiana. Dorasta do 100 cm wysokości. Świetny m.in. na ...
Czytaj Dalej
Rzodkiewka Candela di Fuoco ma bardzo duże zgrubienia korzeniowe. Jest ostra w smaku. Fot. Niepodlewam

Rzodkiewka Candela di Fuoco – uprawa, smak, odporność

Ma bardzo duże, długie korzenie. Rzodkiewka Candela di Fuoco to włoska odmiana, ostra w smaku. Sieje się ją wczesną wiosną ...
Czytaj Dalej
Kalarepa Delikates Biała to polska, bardzo smaczna odmiana. Fot. Niepodlewam

Kalarepa Delikates Biała – uprawa, smak, odporność

Ma duże, soczyste, pyszne zgrubienia korzeniowe. Kalarepa Delikates Biała to polska odmiana. Jest odporna. Nadaje się do uprawy nawet w ...
Czytaj Dalej
Szpinak Greta to polska odmiana. Fot. Niepodlewam

Szpinak Greta – uprawa, smak, odporność

Zdrowo rośnie i dobrze plonuje. Szpinak Greta to polska odmiana. Nadaje się do siewu wiosną, latem i jesienią. Cechy: roślina ...
Czytaj Dalej
Rzodkiewka Zlata ma żółte korzenie w jasnym, złotym odcieniu. Jest średnio ostra w smaku. Fot. Niepodlewam

Rzodkiewka Zlata – uprawa, smak, odporność

Ma żółte, duże, okrągłe korzenie. Rzodkiewka Zlata to czeska odmiana, średnio ostra w smaku. Sieje się ją na przełomie zimy ...
Czytaj Dalej