Warzywa

Groch Walor to smaczna, ogólnoużytkowa odmiana. Fot. Niepodlewam

Groch Walor – uprawa, smak, odporność

To polska odmiana. Groch Walor nadaje się do wszelkich potraw. Dobrze znosi wiosenne przymrozki. Najlepiej go siać od 1 marca ...
Czytaj Dalej
Okra to warzywo. Jej owoce przypominają duże strąki. Jej zapach i smak przypomina fasolkę. Fot. Niepodlewam

Okra – uprawa i wymagania

Lubi dużo słońca i ciepło. Okra to warzywo oraz roślina ozdobna. Jej owoce nadają daniom gęstą konsystencję. Kwiaty są podobne ...
Czytaj Dalej
Bób Bartek to polska odmiana. Ma w strąkach po 4-5 nasiona. Najpierw są jasne, a potem robią się brązowe. Fot. Niepodlewam

Bób Bartek – uprawa, smak, odporność

To smaczna, polska odmiana. Bób Bartek sieje się od marca do 15 kwietnia. W strąkach ma po 4-5 duże nasiona ...
Czytaj Dalej
Miechunka peruwiańska jest często znana jako rodzynek brazylijskie. Jej żółte lub żółtopomrańczowe owoce są ukryte w osłonkach. Fot. Niepodlewam

Miechunka peruwiańska – uprawa i wymagania

Jest też znana jako rodzynek brazylijski. Miechunka peruwiańska jest łatwa w uprawie. Lubi słońce. Dobrze rośnie w gruncie i donicach ...
Czytaj Dalej
Marchew to popularne warzywo oraz roślina lecznicza. Fot. Niepodlewam

Marchew – uprawa i wymagania

Lubi słoneczne stanowiska i dobrze uprawioną ziemię. Marchew sieje się przed zimą albo wiosną. To warzywo i roślina lecznicza. Inne ...
Czytaj Dalej
Rabarbar to bardzo duże warzywo. Warto go uprawiać także jako roślinę ozdobną. Fot. Niepodlewam

Rabarbar – uprawa i wymagania

To warzywo wieloletnie. Rabarbar ma jadalne ogonki liściowe. Najlepsze są wiosną, w kolorze czerwonym. Uprawa jest łatwa. Inne nazwy: Rheum, ...
Czytaj Dalej