Śliwa Węgierka Włoska – uprawa, odporność, zapylacze

To stara odmiana z co najmniej XIX wieku. Śliwa Węgierka Włoska ma pyszne owoce. Ma dobrą odporność na mróz. Może ją zniszczyć szarka.

Śliwa Węgierka Włoska – rysunek z książki „Holenderski sad”, Groningen, J.B. Wolters z 1868 roku, ze zborów biblioteki Wageningen UR. Ta śliwka jest też w Polsce znana jak Kwecza.

Śliwa Węgierka Włoska – rysunek z książki „Holenderski sad”, Groningen, J.B. Wolters z 1868 roku, ze zborów biblioteki Wageningen UR. Ta śliwka jest też w Polsce znana jak Kwecza.

Inne nazwy: Altesse double, Deutsches Obstcabinet, Dubbelde Bakpruim, Fellenberger Zwetsche, Grosse englische Zwetsche, Italiaansche, Italiaansche Kwets, Italian Prune, Italian Quetsche, Italiänische Zwetsche, Kwecza, Quetsche d’Italie, Schweizer Zwetsche, Semiana

Pochodzenie: co najmniej XIX wiek (najprawdopodobniej Włochy lub Szwajcaria)

Węgierka Włoska ma nieznane pochodzenie. W polskiej nazwie ma przydomek „Włoska”, ale w innych krajach bywa nazywana „Szwajcarska”. Już w XIX wieku była popularna zarówno we Włoszech, jak w Szwajcarii oraz w Niemczech i Holandii. W Polsce jest uprawiana od co najmniej połowy XIX wieku.

Dojrzewanie: wrzesień – październik (IX-X)

Węgierka Włoska dojrzewa zawsze tydzień wcześniej niż Węgierka Zwykła. Owoce wiszące dłużej na drzewie są uważane za smaczniejsze.

Owoce: duże; owalne, ze szwem dzielącym owoce symetrycznie; skórka cienka, gładka, granatowa z niebieskim nalotem; miąższ zielonożółty, przy pestce z czerwonymi żyłkami, miękki, bardzo soczysty, słodki, smaczny; pestka dobrze odchodzi od miąższu

Śliwa Węgierka Włoska zaczyna owocować późno. Owocuje średnio obficie w zależności od stanowiska.

Przeznaczenie: do jedzenia na surowo, do ciast, suszenia, na powidła

Śliwki Węgierki Włoskie jednym smakują bardziej niż Węgierki Zwykłe. Innym zaś odwrotnie. Ogólnie owoce Węgierki Włoskiej są bardzo smaczne.

Gleba: żyzna, próchnicza, lekko wilgotna, z małą domieszką gliny; odczyn zbliżony do obojętnego (pH 6,7-7,2)

Śliwa Węgierka Włoska w przeciętnej ziemi też dobrze rośnie, ale słabiej owocuje. Źle rośnie w ziemi suchej. Jest wybredna co do ziemi.

Stanowisko: słoneczne

Śliwa Węgierka Włoska rośnie silnie. Tworzy coś w rodzaju parasola liści pod którym są śliwki.

Odporność: dobra na mróz, średnia na choroby

Śliwa Węgierka Włoska jest odporna na mróz. Ma lepszą odporność na mróz niż np. Rekloda Althana, Renkloda Ulena, Stanley, Węgierka Zwykła, a podobna jak Węgierka Wczesna.

Śliwa Węgierka Włoska nie jest odporna na szarkę. Odporność jest podobna jak ma Węgierka Zwykła.

Tak jak inne śliwy, Węgierkę Włoską atakuje ją owocówka śliwkóweczka. Szkodnik powoduje robaczywienie śliwek.

Zapylacze: Renkloda Althana, Renkloda Ulena, Renkloda Zielona, Węgierka Zwykła

Śliwa Węgierka Włoska jest także samopylna. Do przeniesienia pyłku z kwiatka na kwiatek niezbędne są owady, np. pszczoły.

Ciekawostki

  • Śliwa Węgierka Włoska ciągle jest sadzona w całej Europie. Można kupić jej młode drzewka także w Polsce. Szczególnie popularna i lubiana jest w Szwajcarii.
  • Śliwka Węgierka Włoska bywa krzyżowana z innymi odmianami. Pochodzą od niej m.in. odmiana Elena i Oneida.

Źródło:

  • Wiedza własna
  • „Holenderski sad”, Groningen, J.B. Wolters, 1868 rok
  • „Sad i ogród owocowy” Edmund Jankowski, 1912 rok
  • „Sadownictwo gospodarskie” Władysław Tyniecki, 1902 rok
  • „Ogrodnik Polski”, 1896 i 1934 rok
  • „Ogrodnictwo w tabelach”, pod red. Nory Krusze, 1984 rok

Na publikację rysunku śliwy Węgierka Włoska z XIX wieku zgodę udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii

Podobne