Skrzyp – przepis na gnojówkę roślinną

Do jej przygotowania potrzebne są skrzyp oraz woda. Gnojówka ze skrzypu wzmacnia rośliny, dzięki czemu są odporne na choroby grzybowe. Niszczy też szkodniki.

Skrzyp zawiera krzem, który - w gnojówce - wzmacnia odporność roślin. Fot. Niepodlewam

Skrzyp zawiera krzem, który – w gnojówce – wzmacnia odporność roślin. Fot. Niepodlewam

Termin zbioru: od maja do sierpnia (V-VIII)

Skrzyp łatwo znaleźć np. w przydrożnych rowach. Nadaje się także skrzyp rosnący w ogrodach (jako chwast).

Składniki

  • Skrzyp świeży – tyle, aby luźno zajął około ¼ wiaderka
  • Woda (z kranu, deszczówka, ze stawu, mycia warzyw czy owoców) – tyle, aby powierzchnia wody była kilka centymetrów poniżej krawędzi wiaderka

Czas przygotowania

3-4 tygodnie (szybciej, gdy pogoda jest ciepła)

Jak zrobić

Włożyć skrzyp do wiaderka. Można go pociąć lub porozrywać, ale nie jest to konieczne. Zalać wodą. Odstawić w kąt ogrodu (cień lub półcień).

Do zrobienie gnojówki ze skrzypu nadaje się np. woda z kranu. Fot. Niepodlewam

Do zrobienie gnojówki ze skrzypu nadaje się np. woda z kranu. Fot. Niepodlewam

Po tygodniu zawartość wiaderka delikatnie fermentuje. Na powierzchni pojawiają się bąbelki. Na tym etapie gnojówka ze skrzypu nadaje się do niszczenia szkodników.

Do wzmacniania roślin, by były bardziej odporne na choroby grzybowe, gnojówka ze skrzypu musi postać dłużej. Ogólnie skrzyp słabo się rozpada, zwłaszcza zebrany w lipcu i później.

Gnojówka jest gotowa, gdy w cieczy liście skrzypu odpadają od łodyg.

W porównaniu do innych, gnojówka ze skrzypu nie ma silnego zapachu.

Stosowanie

  • Zapobieganie chorobom grzybowym – w rozcieńczeniu 1:5 (1 część gnojówki, 5 części wody). Gnojówka ze skrzypu zawiera krzem, który wzmacnia komórki roślin, dzięki czemu stają się bardziej odporne na atak grzybów, np. powodujących szarą pleśń.
    Podlewać przy korzeniach – przynajmniej raz w sezonie – warzywa, kwiaty, krzewy i drzewa owocowe, trawnik. Truskawki oraz poziomki najkorzystniej podlać w pierwszej połowie maja (V).
Truskawki najlepiej wzmacniać gnojówką ze skrzypu w pierwszej połowie maja. Fot. Niepodlewam

Truskawki najlepiej wzmacniać gnojówką ze skrzypu w pierwszej połowie maja. Fot. Niepodlewam

  • Zwalczanie szkodników (miseczniki, mszyce, przędziorki, tarczniki) – w rozcieńczeniu 1:50 (1 część gnojówki, 50 części wody). Podlewać profilaktycznie rośliny na liście. Do niszczenia szkodników najlepsza jest młoda gnojówka ze skrzypu (fermentująca).
  • Przyśpieszanie kompostowania – gnojówkę można rozcieńczyć wodą (w dowolnych proporcjach) lub stosować bez rozcieńczenia. Podlewać kompost.

Resztki gnojówki nadają się do kompostowania. Działają jak szczepionka kompostowa oraz wzbogacają kompost w krzem.

Skrzyp w postaci gnojówki nie ma intensywnego, niemiłego zapachu. Fot. Niepodlewam

Skrzyp w postaci gnojówki nie ma intensywnego, niemiłego zapachu. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • W gnojówce ze skrzypu znajdują się pożyteczne bakterie, które wspomagają procesy glebowe. Ziemia staje się bardziej urodzajna.
Na gnojówkę ze skrzypu nie nadają się pędy z zarodnikami. Fot. Niepodlewam

Na gnojówkę ze skrzypu nie nadają się pędy z zarodnikami. Fot. Niepodlewam

Podobne