Siew warzyw do gruntu – maj

W maju można siać warzywa ciepłolubne. Bardzo ważny jest dzień 15 maja, czyli „Zimna Zośka”. Czasem siew warzyw do gruntu musi być przed lub po tej dacie.

Siew warzyw do gruntu jest łatwiejszy niż robienie rozsady. W maju trzeba jednak koniecznie pamiętać o terminach. To bowiem miesiąc, kiedy w polskim klimacie może być jednego dnia upalnie, a w kolejnego – mroźnie.

Szczególnie przełomowy termin to 15 maja (V), który ogrodnicy nazywają „Zimną Zośką” (to imieniny Zofii). W polskim klimacie tego dnia jest duże ryzyko wystąpienia przymrozków. Podobnie jest w dniach około 15 maja (V). Dlatego ten okres nazywa się też „Zimnymi Ogrodnikami”.

Poza tym wiele warzyw, np. rzodkiewka i szpinak, bardzo silnie reaguje na wydłużający się dzień. To dla nich znak, że trzeba zakwitnąć. Rezultat jest taki, że nawet ładnie rosną, ale nie plonują.

Inne warzywa są ciepłolubne i w ogólne nieodporne na przymrozki. Do nich należą wszystkie dyniowate, np. cukinia, dynia, kabaczek, patison. Te warzywa powinny być siane po 15 maja (V).

W maju w ogóle nie ma sensu siać np. bobu, grochu, pietruszki, szpinaku. Ich siew powinien być zakończony do 15 kwietnia (IV). Oczywiście te warzywa wzejdą w maju, ale plon na pewno rozczaruje. Nie pomoże podlewanie, nawożenie i dobra ziemia.

Po prostu w maju (V) trzeba pamiętać o datach. Wtedy siew warzyw do gruntu jest prosty i zbiera się duże plony. Niektóre warzywa sieje się tylko na początku maja, inne – w środku albo pod koniec. Tylko nieliczne, np. burak ćwikłowy i koperek, można siać cały maj (V).

 

Które warzywa siać do gruntu w maju:

Brukiew (Karpiele) – tylko w pierwszym tygodniu maja (V)
Uwagi: brukiew ma długi okres wegetacji (około 150 dni). Jeśli posieje się ją za późno, plon będzie znikomy. Brukiew można też uprawiać z rozsady.


Burak ćwikłowy – cały maj (V)
Uwagi: burak, aby wzejść, potrzebuje co najmniej 8 stopni Celsjusza. Dlatego, gdy maj (V) jest chłodny, trzeba cierpliwie czekać na pierwsze listki.


Cukinia – druga połowa maja (V)
Uwagi: jest nieodporna na przymrozki, dlatego powinna być siana nie wcześniej niż 15 maja (V), gdy ryzyko przemarznięcia jest mniejsze.

Cukinia lubi rosnąć na podwyższonych grządek, bo szybciej je nagrzewa słońce. Fot. Niepodlewam

Cukinia lubi rosnąć na podwyższonych grządkach, bo szybciej je nagrzewa słońce. Fot. Niepodlewam


Cykoria sałatowa – dwa ostatnie tygodnie maja (V)
Uwagi: gdy cykorię posieje się za wcześnie, może szybko zakwitnąć, a wtedy plon będzie żaden. Najlepiej zawsze czekać co najmniej do 20 maja (V). Cykorię może też siać w pierwszym tygodniu czerwca (VI).


Dynia – druga połowa maja (V)
Uwagi: najlepiej dynię siać po 15 maja, czyli po dniu nazywanym popularnie „Zimną Zośką”, ale nie później niż do ostatniego dnia tego miesiąca.

Dynia jest nieodporna na wiosenne przymrozki. Fot. Niepodlewam

Dynia jest nieodporna na wiosenne przymrozki. Fot. Niepodlewam


Fasola – druga połowa maja (V)
Uwagi: fasola jest nieodporna na przymrozki. Gdy wysieje się ją po 15 maja, ryzyko zniszczenia przez niską temperaturę jest mniejsze.

Fasolę najlepiej siać od 15 maja (V) w odstępach czasowych, np 7 dni. Wtedy dłużej zbiera się świeże strąki. Poza tym, gdy mróz zniszczy wcześniejsze siewki, zostaną te posiane później. Fot. Niepodlewam

Fasolę najlepiej siać od 15 maja (V) w odstępach czasowych, np. 7 dni. Wtedy dłużej zbiera się świeże strąki. Poza tym, gdy mróz zniszczy wcześniejsze siewki, w gruncie zostaną te posiane później. Fot. Niepodlewam


Kabaczek – druga połowa maja (V)
Uwagi: najlepiej kabaczek siać zawsze po 15 maja, by uniknąć zniszczenia siewek przez ewentualne przymrozki.

Kabaczek, podobnie jak dynię, niszczą najmniejsze przymrozki. Trzeba ją siać nie wcześniej niż 15 maja (V). Fot. Niepodlewam

Kabaczek, podobnie jak dynię, niszczą najmniejsze przymrozki. Trzeba go siać nie wcześniej niż 15 maja (V). Fot. Niepodlewam


Kard – pierwsza połowa maja (V)
Uwagi: kard ma tak ładne liście, że można go traktować jako roślinę ozdobną na kwietniki. Jadalne są ogonki liściowe.


Koper ogrodowy – cały maj (V)
Uwagi: koper dobrze znosi chłód. Niestety, ginie podczas przymrozków. Dlatego warto go siać w odstępach czasowych, np. tygodniowych. Wtedy – w razie mrozu – późniejsza partia przetrwa.

Koper to jedno z nielicznych warzyw, które można siać cały maj. Fot. Niepodlewam

Koper to jedno z nielicznych warzyw, które można siać cały maj. Fot. Niepodlewam


Kukurydza – druga połowa maja (V)
Uwagi: kukurydza lubi ciepło, wschodzi w temperaturze około 18 stopni Celsjusza. Niszczy ją mróz.

Kukurydza najlepiej rośnie, gdy jest ciepła pogoda. Fot. Niepodlewam

Kukurydza najlepiej rośnie, gdy jest ciepła pogoda. Fot. Niepodlewam


Marchew – cały maj (V)
Uwagi: w pierwszej połowie maja najlepiej siać odmiany średnio późne, a w drugiej połowie maja – późne.

Marchew nie jest wymagająca co do ziemi, ale długo wschodzi. Fot. Niepodlewam

Marchew nie jest wymagająca co do ziemi, ale długo wschodzi. Fot. Niepodlewam


Ogórek – druga połowa maja (V)
Uwagi: jeśli sieje się ogórki do gruntu w ostatnich dniach maja, warto przyspieszyć kiełkowanie nasion. Trzeba je moczyć w ciepłej wodzie (20-30 stopni Celsjusza) przez 24-36 godzin.

Ogórek jest ciepłolubny. Do gruntu musi być siany nie wcześniej niż 15 maja (V. Fot. Niepodlewam

Ogórek jest ciepłolubny. Do gruntu musi być siany nie wcześniej niż 15 maja (V. Fot. Niepodlewam


Patison – druga połowa maja (V)
Uwagi: idealna pora na siew to tuż po 15 maja (V).

Patison w ogóle nie jest odporny na mróz. Dlatego zawsze trzeba go siać nie wcześniej niżpo "Zimnej Zośce", czyli 15 maja. Fot. Niepodlewam

Patison w ogóle nie jest odporny na mróz. Fot. Niepodlewam


Rukola (rokietta siewna) – tylko pierwsze dni maja (V)
Uwagi: siew rukoli w maju bywa zawodny. Gdy dni są coraz dłuższe rukola zakwita. Lepiej siać ukolę w marcu, kwietniu oraz sierpniu.

Rukola szybko wschodzi i plonuje. Fot. Niepodlewam

Rukola szybko wschodzi i plonuje. Fot. Niepodlewam


Rzeżucha – druga połowa maja (V)
Uwagi: w gruncie rzeżucha rośnie trochę dłużej niż w domu (uprawiana np. na wacie, ligninie czy papierowym ręczniku kuchennym). Jest jednak bardziej aromatyczna.

Rzeżucha rośnie w ziemi błyskawicznie. Warunek: noc muszą być ciepłe. Fot. Niepodlewam

Rzeżucha rośnie w ziemi błyskawicznie. Warunek: noc muszą być ciepłe. Fot. Niepodlewam


Rzodkiewka – pierwsze dni maja (V)
Uwagi: najlepiej skończyć siew rzodkiewki do 3 maja, a jeszcze korzystniej siać ją w kwietniu i marcu. Rzodkiewka jest bowiem wrażliwa na długi dzień. Posiana później wypuści ładne liście i zakwitnie, ale nie zawiąże grubych korzeni. Plonu nie będzie. Nawet liście będą twarde i szorstkie, nienadające się do sałatek.

W przypadku tego warzywa bardzo ważny jest termin i głębokość siewu rzodkiewki. Zbyt głęboko posiana rzodkiewka ma zniekształcone, mniejsze korzenie.

Siew rzodkiewki, nawet w kilku pierwszych dniach maja (V), jest zawodny, zwłaszcza gdy jest sucha. Rzodkiewka później wtedy wschodzi i może nie zdążyć zawiązać grubych korzeni. Lepiej siać rzodkiewkę w marcu lub kwietniu. Fot. Niepodlewam

Siew rzodkiewki, nawet w kilku pierwszych dniach maja (V), jest zawodny, zwłaszcza gdy jest sucha. Rzodkiewka później wtedy wschodzi i może nie zdążyć zawiązać grubych korzeni. Lepiej siać rzodkiewkę w marcu lub kwietniu. Fot. Niepodlewam


Soja – pierwszy tydzień maja (V)
Uwagi: czasami zdarza się, że początek maja jest bardzo zimny, z przymrozkami, a soja jest ciepłolubna. Jeśli nie uda się wysiać soi do 10 maja (V), lepiej zrezygnować z jej uprawy w danym roku.


Szpinak nowozelandzki (Trętwian) – cały maj (V)
Uwagi: w odróżnieniu od szpinaku zwykłego, szpinak nowozelandzki lubi ciepło oraz nie jest wrażliwy na długi dzień. Nawet jeśli zakwitnie, jest smaczny.

Podobne