Siew warzyw do gruntu – kwiecień

W kwietniu sieje się warzywa lubiące chłód i krótki dzień. Siew warzyw do gruntu nie może zbyt późny, bo plon będzie mały albo żaden.

Siew warzyw do gruntu zajmuje chwilę. To wygodniejsze niż przygotowywanie przez wiele tygodni rozsady. Trzeba jednak koniecznie pamiętać o terminach.
Większość warzyw, które można siać do gruntu w kwietniu, silnie reaguje na długość dnia. Gdy jest krótki, plonuje dobrze. Jeśli jest długi – źle, bo wypuszcza np. kwiatostany. Poza tym wiele warzyw z listy poniżej nie lubi, jeżeli ma za ciepło.

Nie należy się obawiać zniszczenia warzyw przez przymrozki, bo większość je wytrzymuje. Choć to oczywiście może się zdarzyć. Większe straty są, gdy siew warzyw jest za późny. Bo warzywa rosną, ale nie plonują lub plonują słabo.

Co siać w kwietniu do gruntu:

Bób – do 15 kwietnia (IV)
Uwagi: bób można też siać wcześniej – w drugiej połowie marca (III).

Siew bobu po 15 kwietnia (IV) nie ma sensu. Bób urośnie, ale plon będzie mały lub żaden. Późno siany bób jest też bardziej atakowany przez czarną mszycę bobową.

Bób znosi kilkustopniowe przymrozki. Fot. Niepodlewam

Bób znosi kilkustopniowe przymrozki. Fot. Niepodlewam


Brukiew (Karpiele, Rutabaga) – ostatni tydzień kwietnia (IV)
Uwagi: brukiew można też siać do gruntu w pierwszym tygodniu maja. Ma długi okres wegetacji.


Burak ćwikłowy – od 15 kwietnia (IV)
Uwagi: buraki ćwikłowe można siać do gruntu także do połowy maja (V) – na zbór letni, oraz od połowy maja (V) do pierwszego tygodnia lipca (VII) – na zbiór jesienny.


Burak liściowy (Boćwina) – cały kwiecień (IV)
Uwagi: buraka liściowego warto siać punktowo, co 15-20 cm, bo bardzo się rozrasta.

Buraki liściowe znoszą małe przymrozki. Fot. Niepodlewam

Buraki liściowe znoszą małe przymrozki. Fot. Niepodlewam


Groch – do 15 kwietnia (IV)
Uwagi: groch można siać także przez cały marzec (III).

Groch wysiany po 15 kwietnia wydaje mniejszy plon, a czasem nawet żaden.

Groch znosi kilkustopniowe przymrozki. Fot. Niepodlewam

Groch znosi kilkustopniowe przymrozki. Fot. Niepodlewam


Kard – ostatni tydzień kwietnia (IV)
Uwagi: kard można też siać do gruntu do 15 maja (V).

Kard lubi chłód i krótkie dni. Fot. Niepodlewam

Kard lubi chłód i krótkie dni. Fot. Niepodlewam


Koper ogrodowy – od 15 kwietnia (IV)
Uwagi: koper najlepiej wysiewać co 2-3 tygodnie aż do 10 sierpnia (VIII), by mieć zawsze młode listki. Niestety, ginie podczas przymrozków.

Koper znosi chłód, ale niszczą go przymrozki. Fot. Niepodlewam

Koper znosi chłód, ale niszczą go przymrozki. Fot. Niepodlewam


Marchew – cały kwiecień (IV)
Uwagi: wiosenny siew marchwi można zacząć już w ostatnim tygodniu marca (III).

Marchew dobrze znosi przymrozki. Kiełkuje już w temperaturze 3 stopni Celsjusza. Fot. Niepodlewam

Marchew dobrze znosi przymrozki. Kiełkuje już w temperaturze 3 stopni Celsjusza. Fot. Niepodlewam


Pasternak – cały kwiecień (IV)
Uwagi: pasternak można siać do gruntu także cały marzec.


Pietruszka – do 15 kwietnia
Uwagi: jeszcze lepszym terminem na siew pietruszki jest cały marzec (III).

Na wzejście pietruszki czeka się długo, nawet miesiąc. Dlatego warto ją siać w jednocześnie z rzodkiewką, która wyznaczy rząd i rozpulchni glebę dla wschodzącej pietruszki.

Pietruszka, aby wykiełkować, potrzebuje zaledwie 2 stopni Celsjusza. Dobrze znosi przymrozki. Fot. Niepodlewam

Pietruszka, aby wykiełkować, potrzebuje zaledwie 2 stopni Celsjusza. Dobrze znosi przymrozki. Fot. Niepodlewam


Rukola (rokietta siewna) – cały kwiecień (IV)
Uwagi: rukolę można siać także wcześniej – w marcu. Wiosną nie powinna być siana później niż w pierwszych dniach maja, bo wybija w kwiatostany. Na siew bardzo dobry jest także sierpień (VIII. Plon zbiera się przed zimą.

Rukola to warzywo lubiące chłód.

Rukola najlepiej rośnie pod agrowłókniną, ale nie dlatego, że lubi mieć ciepło. Agrowłóknina chroni rukolę przed pchełkami ziemnymi. Fot. Niepodlewam

Rukola najlepiej rośnie pod agrowłókniną, ale nie dlatego, że lubi mieć ciepło. Agrowłóknina chroni rukolę przed pchełkami ziemnymi. Fot. Niepodlewam


 

Rzepa – do 15 kwietnia (IV)
Uwagi: jeszcze lepiej siać rzepę do gruntu w marcu (III). Kwietniowy siew bywa zawodny. To bowiem warzywo lepiej rosnące w chłodzie. Gdy wiosna jest bardzo ciepła, plon jest mniejszy, a korzenie mniej smaczne.


Rzodkiew – cały kwiecień (IV)
Uwagi: jeszcze lepiej siać rzodkiew do gruntu w marcu (III) albo starać się to zrobić na początku kwietnia (IV). Rzodkiew posiana późno ma mniejsze korzenie i częściej parcieje.


Rzodkiewka – cały kwiecień (IV)
Uwagi: jeszcze lepszym terminem na siew rzodkiewki jest marzec (III). Ewentualnie można posiać rzodkiewkę w pierwszych dniach maja (V).

Późny siew rzodkiewki, np. w maju, jest bardzo zawodny (często wybija w pędy kwiatostanowe i parcieje).

Rzodkiewka wytwarza zgrubienia korzeni tylko gdy dzień jest krótki. Fot. Niepodlewam

Rzodkiewka wytwarza zgrubienia korzeni tylko gdy dzień jest krótki. Fot. Niepodlewam


Sałata batawska – do 15 kwietnia (IV)
Uwagi: sałatę batawską można siać do gruntu również w drugiej połowie marca (III).


Sałata krucha – do 15 kwietnia (IV)
Uwagi: sałatę kruchą można też siać do gruntu także w drugiej połowie marca (III).


Sałata liściowa – do 15 kwietnia (IV)
Uwagi: sałatę rozetową można siać do gruntu również drugiej połowie marca (III). Tak jak inne sałaty, gdy dzień jest długi, wybija w kwiatostany, ale mimo to ma liście delikatne, nadające się do jedzenia.


Sałata masłowa – do 15 kwietnia (IV)
Uwagi: sałatę masłową można siać do gruntu także w drugiej połowie marca (III). Jeśli maj jest bardzo ciepły, sałata masłowa może nie zawiązać twardych główek.

Zahartowana sałata dobrze sobie radzi w temperaturze około 0 stopni Celsjusza. Tylko w chłodzie zawiązuje ładne główki. Fot. Niepodlewam

Zahartowana sałata dobrze sobie radzi w temperaturze około 0 stopni Celsjusza. Tylko w chłodzie zawiązuje ładne główki. Fot. Niepodlewam


Sałata rzymska – cały kwiecień
Uwagi: sałatę rzymską można siać również cały maj (V).


Skorzonera (Wężymord) – do 10 kwietnia (IV)
Uwagi: skorzonerę można siać także w ostatnim tygodniu marca (III).


Szczaw – cały kwiecień (IV)
Uwagi: to jedno z nielicznych warzyw, które toleruje cień.


Szpinak – do 15 kwietnia (IV)
Uwagi: najlepiej szpinak siać wiosną w marcu, jak tylko ziemia odmarznie. Po 15 kwietnia (IV) nie ma sensu go już siać, bo urośnie, ale plon będzie mały (wybije w pędy kwiatostanowe). Jeśli się nie zdąży z siewem wiosennym szpinaku, warto zostawić nasiona i posiać je jesienią.

Szpinakowi nie szkodzi mróz nawet do minus 6 stopni Celsjusza. Fot. Niepodlewam

Szpinakowi nie szkodzi mróz nawet do minus 6 stopni Celsjusza. Fot. Niepodlewam

Podobne