Siew jarmużu – jak głęboko i kiedy

Najlepszy termin na siew jarmużu to 15 maja – 15 czerwca. Najwygodniej uprawiać jarmuż z rozsady. Ma małe wymagania. Plon można zbierać do następnej wiosny.

Nasiona jarmużu są trochę większe niż mak. Zdolność kiełkowania zachowują 5 lat. Fot. Niepodlewam

Nasiona jarmużu są trochę większe niż mak. Zdolność kiełkowania zachowują 5 lat. Fot. Niepodlewam

Siew jarmużu wykonuje się później, niż większość innych warzyw. Bo to warzywo wyjątkowe: plonuje od późnego lata aż do następnej wiosny. To zaleta, ponieważ można wykorzystać zwalniające się miejsce po innych, wcześniejszych warzywach.

Jarmuż jest najłatwiejszy w uprawie z warzyw kapustnych.

Termin siewu jarmużu

  • Maj – od połowy miesiąca (od 15 V)
  • Czerwiec – do połowy miesiąca (do 15 VI)

W maju (V) korzystniejszy jest siew jarmużu odmian wysokich, a w czerwcu (VI) – odmian niskich.

Głębokość siewu

Jarmuż sieje się na głębokość 1-1,5 cm.

Gdzie siać

Jarmuż uprawia się z reguły z rozsady.

Nasiona jarmużu sieje się do skrzynek lub – ewentualnie – do doniczek.

  • Skrzynki – nasiona rozsypuje się równomiernie na powierzchni i przykrywa ziemią. Można też wykonać rowek (lub rowki, jeśli skrzynka jest duża) i rozsypać w nim nasiona (najlepiej co 1-3 cm). Następnie nasiona przysypuje się ziemią.

Gdy siewki jarmużu mają po 1-2 liście trzeba je przepikować do oddzielnych doniczek. Wybiera się rośliny najsilniejsze.

Siew jarmużu do skrzynek jest wygodniejszy, jeśli chce się uzyskać większą liczbę roślin.

  • Doniczki – w każdej doniczce robi się w ziemi 1 lub 2 zagłębienia i w każdym umieszcza nasionko jarmużu. Jeśli wzejdą 2 nasiona, jedną siewkę trzeba usunąć (można przesadzić do innej doniczki).

Siew jarmużu do doniczek jest wygodniejszy, jeśli chce się uzyskać niewiele roślin, np. kilka.

Siew jarmużu do doniczek. Fot. Niepodlewam

Siew jarmużu do doniczek. Fot. Niepodlewam

Tak przygotowaną rozsadę jarmużu – o wysokości 10-12 cm – sadzi się gruntu w rozstawie 50-70×40-50 cm (niskie odmiany – gęściej, wysokie odmiany – rzadziej).

Najlepszy termin sadzenia jarmużu w gruncie: od 20 czerwca do 10 lipca.

Czasem o tej porze roku w warzywniku nie ma miejsca, by posadzić jarmuż. Wtedy można jarmuż uprawiać dłużej w doniczkach, nawet jeszcze w sierpniu. Doniczki muszą mieć jednak pojemność co najmniej 1 litra.

Zbyt długie trzymanie rozsady jarmużu w doniczkach może spowodować trwałe wyginanie się łodyg, zwłaszcza wysokich odmian. Doniczki bowiem często ustawia się w półcieniu, a jarmuż wygina się do słońca i krzywi.

Siew jarmużu można także wykonać od razu do gruntu.

Jarmuż jednak uprawia się rzadko z siewu do gruntu. Główny powód to zajmowanie miejsca w warzywniku, które można wykorzystać na uprawę innych warzyw. Poza tym siewki jarmużu łatwiej podlewać i chronić przed szkodnikami, np. bielinkiem kapustnikiem, jeśli rosną w skrzynkach lub doniczkach.

Plon jarmużu zbiera się aż do następnej wiosny. To warzywo odporne na mróz.

Wysoka odmiana jarmużu. Fot. Niepodlewam

Wysoka odmiana jarmużu. Fot. Niepodlewam

Jaka ziemia

Jarmuż nie jest wymagający. Ziemia może być przeciętna. Jarmuż lubi małą domieszkę gliny albo kompostu gliniastego. Odczyn gleby dla jarmużu – pH około 7.

Jarmuż korzystnie sadzić na miejsca stałe w pierwszym i drugim roku po oborniku.

Kiełkowanie

Jarmuż, aby wzejść, potrzebuje temperatury od 12 stopni Celsjusza. Pierwsze listki są widoczne zwykle po 5-10 dniach. Kiełkuje się dłuższe, jeśli jest zimno lub sucho.

Jeżeli nasiona zostaną niewykorzystane, siew jarmuż można wykonać w kolejnych latach. Nasiona jarmużu zachowują zdolność kiełkowania przez 5 lat.

Siewka jarmużu. Fot. Niepodlewam

Siewka jarmużu. Fot. Niepodlewam

Więcej o uprawie jarmużu CZYTAJ TUTAJ

Kiedy robić rozsadę innych warzyw CZYTAJ TUTAJ

Podobne