Siew fasoli – jak głęboko i kiedy

Fasolę sieje się od połowy maja do pierwszych dni lipca. Siew fasoli jest łatwy. Nasiona wschodzą szybko, ale gdy mają ciepło.

Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam

Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam

Fasolę uprawia się dla strąków i nasion bogatych w białko oraz witaminy. Wysokie odmiany można też siać jako zielone parawany.

Fasola rośnie szybko. Nie sprawia większych problemów. Siew fasoli trzeba wykonać w takim terminie, by nie zniszczył jej wiosenny przymrozek, czyli najlepiej po tak zwanej Zimnej Zośce (15 maja).

Termin siewu fasoli

  • Maj – od 15 dnia tego miesiąca
  • Czerwiec
  • Lipiec – tylko pierwszy tydzień tego miesiąca

Fasolę trzeba siać dopiero, gdy mija ryzyko przymrozków. Niszczy ją najmniejszy mróz.

Po 15 czerwca (V) trzeba unikać siewu fasoli na suche ziarno oraz tycznej (wysokiej), bo fasola może nie zdążyć wydać obfitego plonu. Fasolę szparagową (na zielone strąki) można siać przez cały podany czas. Aby zapewnić ciągły zbiór świeżych strąków, fasola może być wysiewana np. co 2 tygodnie.

Fasolę tyczną lepiej siać we wcześniejszych terminach. Fot. Niepodlewam

Fasolę tyczną lepiej siać we wcześniejszych terminach. Fot. Niepodlewam

Głębokość siewu

Fasolę sieje się na głębokość 3-5 cm w zależności od wielkości nasion.

Gdzie siać

Fasola powinna być siana od razu do gruntu albo donic (np. na balkonie). Nasiona są duże. Stanowisko powinno być słoneczne.

Fasolę można siać:

  • Pojedynczo (punktowo)– nasiona umieszcza się w dołkach po jednej sztuce co 5-7 cm. Odstępy między rzędami – 40-50 cm.
  • Gniazdowo – nasiona umieszcza się w dołkach po 2-3 sztuki co 20-30 cm. Odstępy między rzędami – 40-50 cm.

Uwaga! Siew fasoli gniazdowy jest polecany zwłaszcza do siewu odmian tycznych (wysokich) oraz na małych powierzchniach.

Siew fasoli pojedynczy (punktowy). Fot. Niepodlewam

Siew fasoli pojedynczy (punktowy). Fot. Niepodlewam

Jaka ziemia

Fasola dobrze rośnie w ziemi przeciętnej, próchniczej, lekko wilgotnej. Najlepsza jest ziemia zasilona kompostem lub w drugim i trzecim roku po nawożeniu obornikiem.
Ziemia może mieć odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6,5-7,5).

Kiełkowanie

Fasola najlepiej kiełkuje w temperaturze od 15 stopni Celsjusza (gleby). Trwa to zwykle 3-10 dni. Gdy temperatura jest niższa, fasola potrzebuje więcej czasu, by wzejść.

Kiełkowanie fasoli można przyśpieszyć przez moczenie nasion w wodzie, zanim zostaną posiane.

Nasiona fasoli namoczone przed siewem. Fot. Niepodlewam

Nasiona fasoli namoczone przed siewem. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Fasolę ze względu na wysokość dzieli się na tyczną, czyli wysoką oraz karłową, czyli niską. Fasola karłowa była dawniej nazywana piechotna.
  • Fasola słabiej zawiązuje nasiona, jeśli rośnie obok roślin z rodziny jaskrowatych, np. orlików.
Siew fasoli trzeba tak zaplanować, by obok nie rosły orliki. Fot. Niepodlewam

Siew fasoli trzeba tak zaplanować, by obok nie rosły orliki. Fot. Niepodlewam