Rzodkiewka Krakowianka – uprawa, smak, odporność

Odmiana z korzeniami okrągłymi. Rzodkiewka Krakowianka nie ma skłonności do parcenia i zbyt wczesnego zakwitania. Jest lekko pikantna w smaku.

Rzodkiewka Krakowianka jest okrągła, czerwona z białym końcem. To polska odmiana. Ma około 50 lat. Fot. Niepodlewam

Rzodkiewka Krakowianka jest okrągła, czerwona z białym końcem. To polska odmiana wyhodowana około 50 lat temu. Fot. Niepodlewam

Cechy: rzodkiewka z korzeniami okrągłymi; w kolorze czerwonym z białym czubkiem

Korzenie rzodkiewki Krakowianka mają po około 2-3 cm średnicy.

Wysokość: około 15 cm

W porównaniu do innych odmian, rzodkiewka Krakowianka ma niewielką część nadziemną.

Rozmnażanie: nasiona

Nasiona rzodkiewki Krakowianka. Fot. Niepodlewam

Nasiona rzodkiewki Krakowianka. Fot. Niepodlewam

Termin siewu:

  • Wiosna – od marca do pierwszych dni maja (III-V)
  • Lato – sierpień (VIII) i do 15 września (IX)

Rzodkiewka Krakowianka jest zaliczana do odmian wczesnych, do siewu wiosennego. Udaje się jednak także z siewu letniego.

Tak jak inne odmiany, rzodkiewka Krakowianka reaguje na długość dnia, ale jest mniej wrażliwa. Gdy dzień jest długi, zamiast wiązać korzenie, wybija w kwiatostany. Dlatego, by mieć plon, trzeba przestrzegać terminów siewu.

Rzodkiewki Krakowianki są gotowe do zbioru po około 35 dniach od siewu. Fot. Niepodlewam

Rzodkiewki Krakowianki są gotowe do zbioru po około 35 dniach od siewu. Fot. Niepodlewam

Głębokość siewu: 1 cm

Zbyt głęboki siew sprawia, że rzodkiewki mają zniekształcone korzenie. Więcej na ten temat CZYTAJ TUTAJ

Zbiór: po około 35 dniach od siewu

Zastosowanie: sałatki, na kanapki, dekoracja dań

Rzodkiewka Krakowianka ma delikatny, lekko piekący smak. Zgrubienia korzeniowe są soczyste, chropkie i białe w środku.

Można także jeść młode liście rzodkiewki Krakowianka. Nadają się np. do sałatek.

Młode liście rzodkiewki Krakowianka nadają się do sałatek. Fot. Niepodewam

Młode liście rzodkiewki Krakowianka nadają się do sałatek. Fot. Niepodewam

Stanowisko: słoneczne

W cieniu rzodkiewki nie zawiązują grubych korzeni.

Gdzie siać: grunt, tunele foliowe, szklarnie, pod włókniną

Rzodkiewki Krakowianki dobrze siać z warzywami, które długo kiełkują, np. pietruszką (w tym samym rzędzie).

Gleba: żyzna, próchnicza

Najlepsza jest ziemia nawieziona kompostem (jesienią lub wiosną). Dawka – około 5 kg kompostu na metr kwadratowy.

Ziemia nie powinna być świeżo wapnowana. Wapno zwiększa odczyn ziemi, a to sprzyja parchowi rzodkiewki. Na korzeniach pojawiają się wklęsłe plamy, wyglądające jak białe kratery lub krosty.

Podlewanie: umiarkowane

Z podlewaniem nie należy przesadzać. Gdy rzodkiewka Krakowianka ma zbyt dużo wody, miąższ korzeni może stać się szklisty.

Rzodkiewka Krakowianka ma korzenie białe w środku, chrupkie, lekko pikantne. Fot. Niepodlewam

Rzodkiewka Krakowianka ma korzenie białe w środku, chrupkie, lekko pikantne. Fot. Niepodlewam

Nawożenie: niekonieczne w uprawie amatorskiej

Jeżeli miejsce pod rzodkiewkę nie było zasilone kompostem, korzystnie jest przykryć nim nasiona przynajmniej po siewie.

Gdy gleba jest słaba, w fazie 3-4 liścia można użyć nawozu naturalnego, na przykład na bazie odchodów dżdżownic albo gnojówkę z pokrzywy. Z powodu krótkiego okresu wegetacji lepiej unikać nawożenia sztucznego.

Odporność na mróz: wytrzymuje przymrozki do minus 3-4 stopni Celsjusza

Choroby i szkodniki: odmiana odporna

Rzodkiewka Krakowianka nie ma skłonności do parcenia. Jest atakowana przez pchełki ziemne.

Jak walczyć z pchełkami ziemnymi CZYTAJ TUTAJ

Dziury w liściach rzodkiewki Krakowianka to efekt żerowania pchełek ziemnych. Fot. Niepodlewam

Dziury w liściach rzodkiewki Krakowianka to efekt żerowania pchełek ziemnych. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Rzodkiewka Krakowianka to polska odmiana. Wyhodowano ją w latach 70. XX wieku. Nadal jest bardzo popularna.

Podobne