Rozsada warzyw – kiedy siać i sadzić w gruncie

 Gdy przestrzega się terminów siewu, rozsada warzyw zawsze się uda. Nasiona sieje się do skrzynek lub doniczek od stycznia do lipca w zależności od warzywa.

Rozsada warzyw przed posadzeniem w gruncie musi być hartowana na dworze. Fot. Niepodlewam

Rozsada warzyw przed posadzeniem w gruncie musi być hartowana na dworze. Fot. Niepodlewam

Rozsada warzyw jest bardziej kłopotliwa w przygotowaniu niż siew od razu do gruntu. Warzywa trzeba bowiem posiać do doniczek lub skrzynek, pamiętać o terminach siewu, pikowaniu, hartowaniu, właściwym terminie sadzenia w gruncie. Mimo to rozsada warzyw się opłaca. Często przygotowuje się ją nawet z tych warzyw, które można siać do gruntu, np. ogórek, sałata, szpinak nowozelandzki.

Rozsada warzyw pozwala przede wszystkim wydłużyć okres wegetacyjny warzyw. Dzięki temu zbiory są większe i pewniejsze. Dlatego trzeba KONIECZNIE przestrzegać terminów siewu. Gdy się o nich zapomni, lepiej nasiona zachować na kolejny rok.

Przed sadzeniem w gruncie rozsada warzyw powinna być hartowana przynajmniej 7-10 dni.

Kalendarz przygotowania rozsady warzyw:

Arbuz (Kawon)
Siew do doniczek: 20-29 luty (II)
Czas wschodzenia: 7-10 dni
Sadzenie do gruntu: 15-20 czerwca (VI)

Uwagi: Arbuz uwielbia ciepło i źle znosi przesadzenie. Trzeba go KONIECZNIE siać oddzielnie do doniczek. Doniczki ustawia się w ogrzewanym pokoju. Arbuzy sadzi się w gruncie, gdy minie ryzyko przymrozków i bardzo chłodnych nocy.

Arbuz. Fot. Niepodlewam

Arbuz. Fot. Niepodlewam


Bakłażan (Oberżyna)
Siew do doniczek: 1-31 marca (III)
Czas wschodzenia: 5-10 dni
Sadzenie do gruntu: 20 maja-10 czerwca (V-VI)

Uwagi: Bakłażan sieje się do osobnych doniczek, by łatwiej go posadzić w gruncie z nienaruszoną bryłą korzeniową. Doniczki muszą stać w ciepłym pomieszczeniu (najlepiej około 22 stopnie Celsjusza).


Brokuł
Siew do skrzynek: 20 lutego-20 marca (na zbiór letni) oraz 20 maja-20 czerwca (na zbiór jesienny)
Czas wschodzenia: 5-10 dni
Sadzenie do gruntu: 1-25 kwietnia (na zbiór letni) oraz 1-25 lipca (na zbiór jesienny)

Uwagi: Brokuł podczas wschodzenia lubi umiarkowaną temperaturę (od 12-14 stopni Celsjusza).

Brokuł. Fot. Niepodlewam

Brokuł. Fot. Niepodlewam


Bób
Siew do doniczek: 15 luty – 15 marca (II-III)
Czas wschodzenia: 2-10 dni
Sadzenie do gruntu: 25 marca – 10 kwietnia (III-IV)

Uwagi: Bób zwykle sieje się od razu do gruntu. Rozsada bobu to sposób zabiegania czarnej mszycy. Zbiór jest wcześniejszy o kilka tygodni.

Bób. Fot. Niepodlewam

Bób. Fot. Niepodlewam


Cebula
Siew do skrzynek: 20 luty-1 marca (II-III)
Czas wschodzenia: 10-20 dni
Sadzenie do gruntu: 20 kwietnia-10 maja (IV-V)

Uwagi: Cebulę z nasion uprawia się dość trudno i długo. Łatwiejsza jest uprawa z dymki.

Cebula. Fot. Niepodlewam

Cebula. Fot. Niepodlewam


Endywia
Siew do skrzynek: marzec (III) lub 25 czerwca-20 lipca (VI-VII)
Czas wschodzenia: 4-7 dni
Sadzenie do gruntu: kwiecień (IV) lub sierpień (VIII)

Uwagi: Endywię łatwiej uprawia się z siewu letniego. Zbiór jest wtedy jesienią (także po przymrozkach).

Endywia. Fot. Niepodlewam

Endywia. Fot. Niepodlewam


Jarmuż
Siew do skrzynek: 15 maja-15 czerwca (V-VI)
Czas wschodzenia: 5-10 dni
Sadzenie do gruntu: 20 czerwca-10 lipca (VI-VII)

Uwagi: W maju korzystniej siać wysokie odmiany jarmużu, zaś w czerwcu – niskie.

Jarmuż. Fot. Niepodlewam

Jarmuż. Fot. Niepodlewam


Kalafior 
Siew do skrzynek: 20 luty-20 marca (na zbiór letni) oraz 20 maja – 1 czerwca (na zbiór jesienny)
Czas wschodzenia: 5-10 dni
Sadzenie do gruntu: 1-30 kwietnia (na zbiór letni) oraz 1-10 lipca (na zbiór jesienny)

Uwagi: Podczas wschodzenia kalafior nie musi być trzymany w bardzo ciepłym pomieszczeniu. Wystarczy słabo ogrzewany pokój lub altana (od 14 stopni Celsjusza).


Kalarepa
Siew do skrzynek: 20 luty – 31 marca (na zbiór wczesny) oraz 1-30 czerwca (na zbiór późny)
Czas wschodzenia: 5-10 dni
Sadzenie do gruntu: 20-30 kwietnia (na zbiór wczesny) oraz 1 lipca – 15 sierpnia (na zbiór późny)

Uwagi: Kalarepa podczas wschodzenia lubi umiarkowaną temperaturę (od 14 stopni Celsjusza).

Kalarepa. Fot. Niepodlewam

Kalarepa. Fot. Niepodlewam


Kapusta biała
Siew do skrzynek: 1-20 luty (na zbiór wczesny), 15 marca-15 kwietnia (na zbiór średnio późny i późny)
Czas wschodzenia: 5-10 dni
Sadzenie do gruntu: 1-30 kwietnia (na zbiór wczesny) oraz 10-31 maja (na zbiór średnio późny i późny)

Uwagi: Podczas wschodzenia kapusta potrzebuje umiarkowanej temperatury – od 12 stopni Celsjusza.

Kapusta biała. Fot. Niepodlewam

Kapusta biała. Fot. Niepodlewam


Kapusta brukselska (Brukselka)
Siew do skrzynek: 15 kwietnia – 10 maja (IV-V)
Czas wschodzenia: 5-10 dni
Sadzenie do gruntu: 20 maja – 30 czerwca (V-VI)

Uwagi: Skrzynkę z posianym jarmużem można ustawić nawet w lekko ogrzewanym pomieszczeniu (od 10 stopni Celsjusza).


Kapusta czerwona
Siew do skrzynek: 1-20 luty (na zbiór wczesny), 15 marca-15 kwietnia (na zbiór średnio późny i późny)
Czas wschodzenia: 5-10 dni
Sadzenie do gruntu: 1-30 kwietnia (na zbiór wczesny) oraz 10-31 maja (na zbiór średnio późny i późny)

Uwagi: Kapusta czerwona lubi wschodzi w temperaturze od 12 stopni Celsjusza.

Kapusta czerwona. Fot. Niepodlewam

Kapusta czerwona. Fot. Niepodlewam


Kapusta włoska
Siew do skrzynek: 1-20 luty (na zbiór wczesny), 15 marca-15 kwietnia (na zbiór średnio późny i późny)
Czas wschodzenia: 5-10 dni
Sadzenie do gruntu: 1-30 kwietnia (na zbiór wczesny) oraz 10-31 maja (na zbiór średnio późny i późny)

Uwagi: Kapusta włoska dobrze wschodzi już od temperatury 12 stopni Celsjusza. Kapusta włoska jest łatwiejsza w uprawie niż biała czy czerwona.


Karczoch
Siew do doniczek: 20 luty-10 marca
Czas wschodzenia: 7-21 dni
Sadzenie do gruntu: 20-31 maja

Uwagi: Podczas wschodzenia karczoch trzeba trzymać w ogrzewanych pokojach. Ta rozsada warzyw lubi ciepło.


Kard
Siew do doniczek: 20 luty-10 marca (II-III)
Czas wschodzenia: 7-21 dni
Sadzenie do gruntu: 20-31 maja (V)

Uwagi: Kard podczas wschodzenia musi mieć ciepło. Odpowiednie są ogrzewane pokoje.

Kard. Fot. Niepodlewam

Kard. Fot. Niepodlewam


Melon
Siew do doniczek: 20-30 kwietnia (IV)
Czas wschodzenia: 5-10 dni
Sadzenie do gruntu: 20 maja-15 czerwca (V-VI)

Uwagi: Melon jest bardzo ciepłolubny i źle znosi przesadzanie. Dlatego trzeba go siać pojedynczo do doniczek i trzymać w ogrzewanym pokoju. Sadzić trzeba delikatnie, aby nie naruszyć bryły korzeniowej.


Miechunka brazylijska (Rodzynek brazylijski)
Siew do skrzynek: około 15 marca (III)
Czas wschodzenia: 5-10 dni
Sadzenie do gruntu: 20 maja-10 czerwca (V-VI)

Uwagi: Miechunka brazylijska wschodzi tylko w ciepłych pomieszczeniach. Lubi podobne waruki jak pomidor.

Miechunka brazylijska. Fot. Niepodlewam

Miechunka brazylijska. Fot. Niepodlewam


Ogórek
Siew do doniczek: 15-30 kwietnia (IV)
Czas wschodzenia: 5-10 dni
Sadzenie do gruntu: 20 maja-5 czerwca V-VI)

Uwagi: Ogórek zwykle uprawia się z siewu do gruntu. Dzięki rozsadzie można przyśpieszyć zbiór o kilka tygodni. Podczas wschodzenia ogórek MUSI mieć ciepło. Trzeba też siać nasiona do oddzielnych doniczek. Ogórek nie lubi przesadzania. Trzeba go koniecznie sadzić z bryłą ziemi.

Ogórek. Fot. Niepodlewam

Ogórek. Fot. Niepodlewam


Orzacha podziemna (Fistaszek, Orzech ziemny)
Siew do doniczek: 1-15 kwietnia (IV)
Czas wschodzenia: 7-14 dni
Sadzenie do gruntu: 20 maja-10 czerwca (V-VI)

Uwagi: Orzacha podziemna ma wyjątkowo długi okres wegetacji. Polskie lato jest dla niej zbyt krótkie. Teoretycznie można ją siać od razu do gruntu, ale rzadko zbierze się wtedy plon. Lepiej przygotować rozsadę. Nasiona trzeba sadzić w oddzielne doniczki. Orzachę sadzi się z bryłą korzeniową.

Orzacha podziemna. Fot. Niepodlewam

Orzacha podziemna. Fot. Niepodlewam



Papryka
Siew do skrzynek: 1-20 marca (III); ewentualnie do końca marca
Czas wschodzenia: 6-10 dni
Sadzenie do gruntu: 20 maja-10 czerwca (V-VI)

Uwagi: W czasie wschodzenia papryka musi mieć ciepło. Skrzynkę z posianymi nasionami trzeba ustawić w ciepłym pokoju lub szklarni (od 22 stopni Celsjusza). W chłodnych pomieszczeniach papryka wschodzi słabo lub wcale.

Papryka. Fot. Niepodlewam

Papryka. Fot. Niepodlewam


Pomidor
Siew do skrzynek: 1 marca-15 kwietnia (III-IV)
Czas wschodzenia: 5-10 dni
Sadzenie do gruntu: 20 maja-10 czerwca (V-VI)

Uwagi: Skrzynkę z nasionami i siewkami trzeba trzymać w ciepłym pomieszczeniu (najlepiej około 20 stopni Celsjusza).
Teoretycznie pomidory można posadzić w gruncie przed 20 maja (V). Jednak wtedy jest ryzyko, że rozsada pomidorów zostanie zniszczona przez wiosenne przymrozki. Pomidor w ogóle nie jest odporny na mróz.

Pomidor. Fot. Niepodlewam

Pomidor. Fot. Niepodlewam


Por
Siew do skrzynek: 20 stycznia-10 luty (na zbiór wczesny), marzec (na zbiór późny), około 15 kwietnia (na zbiór zimowy)
Czas wschodzenia: 10-20 dni
Sadzenie do gruntu: 20 marca-15 kwietnia (na zbiór wczesny), maj-czerwiec (na zbiór późny), 20 czerwca-10 lipca (na zbiór zimowy)

Uwagi: Por wschodzi najlepiej, gdy ma co najmniej 16 stopni Celsjusza. W zimnych pomieszczeniach wschodzi dłużej i słabo. To warzywo ma wyjątkowo długi okres wegetacji (nawet do 170 dni).


Sałata łodygowa (Głąbik krakowski)
Siew do skrzynek: 15-31 marca (III)
Czas wschodzenia: 4-7 dni
Sadzenie do gruntu: 10-25 kwietnia (IV)

Uwagi: Sałata łodygowa łatwo wybija w kwiatostany. Dlatego wiosną korzystniej uprawiać ją z rozsady niż z siewu do gruntu. Od razu do gruntu można ją siać, gdy dni stają coraz krótsze, czyli koniec czerwca i początek lipca.

Sałata łodygowa. Fot. Niepodlewam

Sałata łodygowa. Fot. Niepodlewam


Sałata krucha
Siew do skrzynek: 10 marca-10 kwietnia (III-IV)
Czas wschodzenia: 4-7 dni
Sadzenie do gruntu: 15 kwietnia-15 maja (IV-V)

Uwagi: Podczas wschodzenia sałata lubi mieć co najmniej 15 stopni Celsjusza. Potem temperatura może być niższa. Sałatę kruchą uprawia się też z siewu do gruntu.


Sałata masłowa
Siew do skrzynek: 10 marca-10 kwietnia (III-IV)
Czas wschodzenia: 4-7 dni
Sadzenie do gruntu: 15 kwietnia-15 maja (IV-V)

Uwagi: Sałatę masłową można też siać od razu do gruntu. Z rozsady plonuje wcześniej. Większe są też główki. Mniejsze jest ryzyko wybijania w kwiatostany.


Sałata liściowa (dębolistna, listkowa, rozetowa)
Siew do skrzynek: 15 marca-15 kwietnia (II-IV)
Czas wschodzenia: 4-7 dni
Sadzenie do gruntu: 15 kwietnia- 15 maja (IV-V)

Uwagi: Skrzynki z posianą sałatą rozetową ustawia się w ogrzewanym pomieszczeniu (temperatura od 15 stopni Celsjusza). Sałatę rozetową można też siać do gruntu.


Sałata rzymska
Siew do skrzynek: 1 kwietnia-31 maja (IV-V)
Czas wschodzenia: 4-7 dni
Sadzenie do gruntu: po około 4 tygodniach od siewu

Uwagi: Skrzynkę wysianymi nasionami sałaty rzymskiej należy ustawić w ogrzewanym pokoju (temperatura od 15 stopni Celsjusza). Sałatę rzymską uprawia się również siewu do gruntu.

Sałata rzymska. Fot. Niepodlewam

Sałata rzymska. Fot. Niepodlewam


Seler korzeniowy
Siew do skrzynek: 10 luty-10 marca (II-III)
Czas wschodzenia: 7-10 dni
Sadzenie do gruntu: 15 maja-5 czerwca (V-VI)

Uwagi: Seler podczas wschodzenia musi mieć ciepło. Skrzynkę najlepiej trzymać w ciepłym pokoju lub szklarni (około 22 stopni Celsjusza). Rozsadę trzeba koniecznie hartować. Gdy jest zahartowana, po posadzeniu w gruncie dobrze wytrzymuje wiosenne przymrozki.

Seler. Fot. Niepodlewam

Seler. Fot. Niepodlewam


Seler naciowy
Siew do skrzynek: 10 luty-10 marca (II-III)
Czas wschodzenia: 7-10 dni
Sadzenie do gruntu: 15 maja-5 czerwca (V-VI)

Uwagi: Skrzynkę z nasionami trzeba ustawić w ciepłym pokoju. Nasiona selerów mają dużą żywotność. Potrafią doskonale wykiełkować kilka lat upływie terminu podanego na opakowaniu.


Szpinak nowozelandzki
Siew do doniczek: 1-15 kwietnia (IV)
Czas wschodzenia: 20-30 dni
Sadzenie do gruntu: 20-31 maja (V)

Uwagi: Szpinak nowozelandzki zwykle sieje się od razu do gruntu. Rozsada przyspiesza zbiór, a plon jest często większy.

Podobne