Rozsada papryki – kiedy i jak siać

Nasiona sieje się w marcu do doniczek lub skrzynek. Rozsada papryki jest łatwa do zrobienia na parapecie w domu. Potrzebuje ciepła i dużo słońca.

Rozsada nie jest trudna do przygotowania w domu. Przed posadzeniem w gruncie trzeba ją zahartować na zewnątrz. Fot. Niepodlewam

Rozsada papryki nie jest trudna do przygotowania w domu. Przed posadzeniem w gruncie trzeba ją zahartować na zewnątrz. Fot. Niepodlewam

Termin siewu: 1-20 marca (III); ewentualnie do końca marca

W kwietniu (IV) jest już ZA PÓŹNO na siew. Taka rozsada papryki urośnie, zakwitnie lecz plon będzie mały lub żaden. Polskie lato jest bowiem za krótkie. Zwłaszcza pod koniec ma mało słonecznych dni i zbyt dużo chłodnych nocy.

Ziemia: żyzna, najlepiej kompostowa

Gdzie siać: doniczki, skrzynki

Stanowisko: słoneczne

Rozsada papryki najlepiej się udaje na słonecznych parapetach. To warzywo bardzo lubi słońce.

Głębokość siewu: 0,5-1 cm

Nasiona papryki można siać:

  • Punktowo – każde nasionko umieszcza się oddzielnie, w dołku zrobionym palcem albo patykiem. To sposób dobry, gdy przygotowuje się mało sztuk rozsady papryki. Tak sieje się również paprykę do osobnych doniczek, by potem jej nie pikować.
  • Rzutowo – nasiona rozsypuje się rzadko (najlepiej co 1-3 cm) na powierzchni ziemi w skrzynkach lub szerokich doniczkach. Następnie trzeba je przysypać ziemią.

Kiełkowanie: 6-10 dni

Papryka po wykiełkowaniu. Fot. Niepodlewam

Papryka po wykiełkowaniu. Fot. Niepodlewam

Temperatura: od 22 stopni Celsjusza – do wschodów, od 18 stopni Celsjusza – po wschodach

Papryka wschodzi słabo, gdy ma za zimno. To warzywo lubi ciepło. Papryka jest pod tym względem bardziej wymagająca, niż np. pomidor. Młode papryki rosną wolniej niż pomidorki.

Pikowanie: w fazie, gdy papryka ma liścienie i pierwszy liść właściwy

Liścienie to pierwsze listki z gładkimi krawędziami, które pojawiają się po wykiełkowaniu. Rozsada papryki powinna być pikowana do doniczek o średnicy 6-10 cm.

Papryki nie trzeba pikować, jeżeli nasiona było posiane w osobnych doniczkach.

Nawożenie: 4-5 tygodni od wschodów; raz w tygodniu

W amatorskich warunkach rozsada papryki musi być nawożona ostrożnie. Gdy papryka rośnie na parapecie, prawie zawsze brakuje jej słońca i ma tendencję do wybujania (wiotczenia). Nawożenie papryki może przyśpieszyć to zjawisko. Dlatego trzeba obserwować paprykę i stosować nawożenie rozsady z umiarem.

W amatorskich warunkach do nawożenia młodej papryki najlepiej używać nawozów naturalnych. Do rozsady na parapetach w mieszkaniu najlepszy jest nawóz na bazie odchodów dżdżownic (nie ma przykrego zapachu).

Do nawożenia rozsady papryki w szklarni nadają się np. gnojówka z pokrzywy, gnojówka z dzikiego bzu, gnojówka z pokrzywy i dzikiego bzu, obornik krowi. Trzeba je rozcieńczać, najlepiej w proporcjach 1:30 (1 część nawozu, 30 części wody).

Soczyście zielone liście to znak, że papryka ma żyzną ziemię i jest dobrze nawożona. Fot. Niepodlewam

Soczyście zielone liście to znak, że papryka ma żyzną ziemię i jest dobrze nawożona. Fot. Niepodlewam

Hartowanie: co najmniej 7-10 dni przed sadzeniem do gruntu

Hartowanie polega na wynoszeniu rozsady papryki na zewnątrz, np. na balkon. Młodą paprykę przyzwyczaja się do temperatury na zewnątrz oraz słońca i wiatru.

Czas przygotowania rozsady: 50-55 dni

Sadzenie do gruntu: 20 maja-10 czerwca (V-VI)

Teoretycznie rozsada papryki nadaje się do sadzenia w gruncie przed 20 maja (V). Jednak wtedy jest ryzyko, że mogą ją zniszczyć przymrozki. W polskim klimacie są one częste w okolicach 15 maja (V).

Warto wiedzieć

  • W polskim klimacie papryka nie udaje się z siewu do gruntu. Lato jest dla niej za krótkie.
  • Nasiona papryki bardzo dobrze zimują w kompoście, np. jeśli trafią tam z resztkami z kuchni. Gdy takie nasiona rozsieją się w ogrodzie (po nawożeniu kompostem), bardzo ładnie wschodzą i często rośliny zdrowo rosną. Niestety, trzeba je wyrywać, bo nie zdążą wydać owoców. Samosiewki papryki w gruncie trzeba traktować jak chwasty. Można je wyrzucać na kompost.
Jeśli jesień jest ciepła, papryka dobrze owocuje aż do września. Na zdjęciu: odmiana Mambo Orange. Fot. Niepodlewam

Jeśli jesień jest ciepła, papryka dobrze owocuje aż do września. Na zdjęciu: odmiana Mambo Orange. Fot. Niepodlewam

Podobne