Pomidor Pokusa – uprawa, smak, choroby

Ma małe owoce typu koktajlowego. Pomidor Pokusa to polska odmiana. Obficie owocuje. Świetnie rośnie w donicach na balkonie.

Pomidor Pokusa to odmiana koktajlowa, wysoka. Owoców jest bardzo dużo. Fot. Niepodlewam

Pomidor Pokusa to odmiana koktajlowa, wysoka. Owoców jest bardzo dużo. Fot. Niepodlewam

Cechy: pomidor wysoki z owocami typu koktajlowego

Inna nazwa: Solanum lycopersicum Pokusa

Wysokość: wysoki – około 200-250 cm

Pomidor Pokusa ma wiotkie pędy. Koniecznie musi rosnąć przy podporach, np. palikach, kratkach. Jego liście są duże, ciemnozielone. Podpory muszą być mocne, by nie przewróciły się pod ciężarem owoców.

Pomidory Pokusa obficie owocują jeszcze we wrześniu (IX). Fot. Niepodlewam

Pomidory Pokusa obficie owocują jeszcze we wrześniu (IX). Fot. Niepodlewam

Rozmnażanie: nasiona

Termin siewu: od marca do połowy kwietnia (III-IV)

Lepiej nie siać pomidorów Pokusa po 15 kwietnia (IV). W polskim klimacie nie zdążą wydać zbyt wielu dojrzałych owoców (dla nich lato trwa zbyt krótko). Plon jest wtedy słaby.

Gdy pomidory Pokusa mają około 5 cm wysokości, należy je przesadzić do pojedynczych doniczek.

Nasiona pomidorów Pokusa są drobne. Fot. Niepodlewam

Nasiona pomidorów Pokusa są drobne. Fot. Niepodlewam

Termin sadzenia do gruntu: koniec maja i początek czerwca (V-VI)

Gdzie sadzić: ogród, szklarnia, donice na balkonie i tarasie

Pomidor Pokusa świetnie rośnie w donicach. Najlepsze są donice o pojemności minimum 10 litrów.

Pomidory Pokusa nadają się do tworzenia zielonych parawanów, np. na balkonie. Do kratek trzeba je przywiązywać, bo nie potrafią się same piąć.

Kwiaty pomidora Pokusa. Fot. Niepodlewam

Kwiaty pomidora Pokusa. Fot. Niepodlewam

Termin zbioru: sierpień-październik (VIII-X)

Owoce: czerwone; małe, okrągłe (około 2 cm); zebrane w gronach po 10-25 sztuk (dojrzewają prawie jednocześnie); miąższ czerwony, słodki, soczysty, bardzo smaczny; skórka średnio gruba, dość mocna; nasiona liczne, małe, niewyczuwalne podczas jedzenia; piętka lekko zielona, delikatna, nie trzeba jej wycinać

Najlepszy smak pomidorki Pokusa mają w połowie sierpnia (VIII). Owoce mocno trzymają się na szypułkach. Nie mają tendencji do opadania na wietrze. Plon jest obfity.

Zastosowanie: sałatki, marynaty, dekoracja dań

Fot. Niepodlewam

Grona pomidorów Pokusa mają wachlachowaty kształt. Często jest w nich ponad 20 sztuk owoców. Fot. Niepodlewam

Stanowisko: słoneczne, toleruje lekki półcień

Uwaga! W półcieniu pomidor Pokusa rośnie dobrze i zdrowo, ale słabiej kwitnie i ma mniej owoców. Poza tym owoce dojrzewają później.

Ziemia: żyzna, najlepsza jest ziemia kompostowa lub ziemia gnojowa

Pomidory Pokusa są wielkości monety. Fot. Niepodlewam

Pomidory Pokusa są wielkości monety. Fot. Niepodlewam

Podlewanie: obfite

Nigdy nie należy podlewać pomidorów Pokusa na liście, ponieważ wtedy jest większe ryzyko wystąpienia chorób grzybowych. Podlewa się zawsze przy korzeniu.

Pomidory Pokusa korzystnie jest ściółkować, np. słomą (również w donicach). Ściółka sprawia, że ziemia wolniej wysycha.

Ogólnie pomidor Pokusa dobrze znosi okresowy brak wody.

Nawożenie: obfite

Pomidor Pokusa rośnie bardzo szybko. Jest żarłoczny i potrzebuje obfitego nawożenia. Nawóz stosuje się przynajmniej raz w tygodniu (aż do 15 sierpnia). Dawki nawozu można rozłożyć na mniejsze i nawozić pomidora Pokusa kilka razy w tygodniu.

Przekrojony pomidor Pokusa. Fot. Niepodlewam

Przekrojony pomidor Pokusa. Fot. Niepodlewam

Polecane są nawozy naturalne:

Ze względu na nieprzyjemny zapach (gnoju), nie zawsze można stosować nawozy zwierzęce lub roślinne np. na balkonie. Zamiennie można używać nawozu naturalnego na bazie odchodów dżdżownic, który jest neutralny pod względem zapachu (do kupienia w sklepach) albo sztucznych, przeznaczonych do pomidorów.

Pomidor Pokusa rośnie bardzo dobrze w donicach, np. na balkonie. Fot. Niepodlewam

Pomidor Pokusa rośnie bardzo dobrze w donicach, np. na balkonie. Fot. Niepodlewam

Choroby i szkodniki: odmiana odporna

Podczas deszczowego lata pomidor Pokusa, zwłaszcza rosnący w gruncie, może być atakowany przez choroby grzybowe, jak alternarioza pomidora, zaraza ziemniaka, zgorzel podstawy łodyg i brunatna zgnilizna owoców pomidora.

Pomidor Pokusa ogólnie rośnie zdrowo. Choruje sporadycznie, jeżeli jest uprawiany pod zadaszeniem, np. w donicy na balkonie. Deszcz nie moczy wtedy liści. Dlatego rzadziej występują choroby grzybowe.

Pomidor Pokusa nie jest wrażliwy na suchą zgniliznę wierzchołkową.

Warto wiedzieć

  • Pomidor Pokusa to odmiana polska wyhodowana w latach 90. XX wieku.
Porównanie dwóch odmian pomidorów koktajlowych: Aztek (żółty) i Pokusa (czerwony). Fot. Niepodlewam

Porównanie dwóch odmian pomidorów koktajlowych: Aztek (żółty) i Pokusa (czerwony). Fot. Niepodlewam

Podobne