Podłoża ogrodowe po sezonie – co z nimi zrobić

Po uprawie kwiatów i warzyw w donicach zawsze zostają podłoża ogrodowe, w których rosły. To ciągle dobra ziemia, nadająca się do ponownego wykorzystania.

Podłoża ogrodowe stosuje się np. w szklarniach. Fot. Niepodlewam

Podłoża ogrodowe stosuje się np. w szklarniach. Fot. Niepodlewam

Podłoża ogrodowe – do uprawy kwiatów i warzyw w pojemnikach – są bardzo różne. To po prostu dobra, zasobna ziemia. Podłoża ogrodowe kupuje się w sklepie albo robi m.in. z kompostu, torfu, ziemi gnojowej. Używa się ich na balkonach, tarasach, w szklarniach, tunelach.

Po sezonie podłoża ogrodowe są często wyjałowione, zwłaszcza jeśli rosły w nich żarłoczne rośliny, jak np. pelargonie czy pomidory. Mogą w nich także być szkodniki i patogeny różnych chorób. Dlatego przed ponownym użyciem podłoża ogrodowe trzeba przerobić, by znowu były żyzne i nie były źródłem zarażania roślin w kolejnym sezonie.

Pomidor w uprawie pojemnikowej. Fot. Niepodlewam

Pomidor w uprawie pojemnikowej. Fot. Niepodlewam

1. Zmiana przeznaczenia

To najłatwiejszy sposób wykorzystania starej ziemi doniczkowej. Resztki kwiatów i warzyw wyciąga się z korzeniami. Podłoże zaś wykorzystuje w ogrodzie lub na balkonie do innych, niespokrewnionych roślin. W ogrodzie można starą ziemię doniczkową rozsypać np. wśród krzewów i drzew owocowych.

Na balkonie zaś stare podłoże ogrodnicze, np. po pelargoniach, można wiosną wymieszać ze świeżą ziemią i uprawniać zioła czy warzywa.

Bardzo często podłoża ogrodnicze w pojemnikach są tak mocno przerośnięte korzeniami roślin, że nie można ich odzyskać. Tak bywa np. w uprawie doniczkowej papryki i pomidorów. Jeśli uprawiane rośliny były zdrowe, nadają się tylko do kompostowania (patrz punkt 2).

Przerośnięta korzeniami bryła pomidora z uprawy doniczkowej. Fot. Niepodlewam

Przerośnięta korzeniami bryła pomidora z uprawy doniczkowej. Fot. Niepodlewam

2. Kompostowanie

Jeśli uprawiane w donicach rośliny były zdrowe, podłoże można kompostować tylko 1-2 lata. Jednak zwykle, zwłaszcza jeśli uprawia się warzywa łatwo porażone przez choroby, jak np. pomidory, podłoża ogrodowe po nich powinny być kompostowane przez 4-5 lat. Dopiero wtedy giną zagrażające im patogeny i szkodniki.

Jeśli w ogrodzie jest szklarnia lub tunel foliowy, warto mieć osobny kompostownik do kompostowania podłoża ogrodowego. Do takiego kompostownika korzystnie jest dodawać obornik ze słomą. Obornik wzbogaci kompost w składniki pokarmowe, np. azot, a słoma – w próchnicę (sprzyja też rozwojowi pożytecznych mikroorganizmów).

Papryka z uprawy doniczkowej w kompostowniku. Fot. Niepodlewam

Papryka z uprawy doniczkowej w kompostowniku. Fot. Niepodlewam

3. Metoda termiczna

Polega na parowaniu starej ziemi doniczkowej w temperaturze prawie 100 stopni Celsjusza. W amatorskich warunkach jest to trudne do wykonania.
Tak odkażone podłoża ogrodowe do użytku nadają się dopiero po miesiącu.

4. Przemrożenie

Zużyte podłoża ogrodowe można rozsypać cienką warstwą (do 10 cm), by zmroził je mróz. W ten sposób ginie większość szkodników oraz chorobotwórczych grzybów czy bakterii.

Wiosną przemrożone podłoże zbiera się, miesza ze świeżym i sadzi rośliny.

Podobne