Jarmuż Starbor – uprawa, smak, odporność

Ma smaczne, modrozielone liście. Jarmuż Starbor to odmiana odporna i mało wymagająca. Jest średnio wysoki.

Jarmuż Starbor to odmiana średnio wysoka. Ma modrozielone, mocno kędzierzawe liście. Fot. Niepodlewam

Jarmuż Starbor to odmiana średnio wysoka. Ma modrozielone, mocno kędzierzawe liście. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Brassica oleracea Starbor

Cechy: roślina dwuletnia

Wysokość: około 70 cm (odmiana średnio wysoka)

Kwitnienie: maj (V)

Kwiaty jarmużu Starbor są żółte. Pojawiają się w drugim roku uprawy.

Jarmużu Starbor nie warto uprawiać na nasiona. To kłopotliwe w warunkach amatorskich z powodu bielinków kapustników, które są uciążliwym szkodnikiem jarmużu. Lepiej każdego roku kupować nasiona.

Rozmnażanie: nasiona

Jarmuż Starbor uprawia się z rozsady. Nasiona sieje się do skrzynek lub doniczek od 15 maja do 15 czerwca (V-VI). Wschodzi po 5-10 dniach.

W końcu czerwca (VI) lub na początku lipca (VII) jarmuż Starbor sadzi się na miejsca stałe.

Więcej o siewie jarmużu CZYTAJ TUTAJ

Zbiór: od jesieni do wiosny

Liście należy ścinać pojedynczo, w miarę potrzeb w kuchni. Zbiór zaczyna się od sierpnia (VIII).

Jarmuż Starbor ma smaczne liście oraz ogonki liściowe. Fot. Niepodlewam

Jarmuż Starbor ma smaczne liście oraz ogonki liściowe. Fot. Niepodlewam

Zastosowanie: liście i ogonki liściowe do jedzenia na surowo (sałatki) oraz gotowania na parze, duszenia i pieczenia, na sok warzywny, warzywne chipsy

Jarmuż Starbor ma liście modrozielone. Liście są mocno karbowane, osadzone na długich ogonkach. Ich smak jest delikatny. Liście zbiera się całą zimę.

Stanowisko: słoneczne

W półcieniu i cieniu jarmuż Starbor rośnie słabo.

Gdzie sadzić: warzywnik, rabaty kwiatowe (jako roślina ozdobna)

Jarmuż Starbor pięknie się prezentuje w dużej grupie i pojedynczo.

Modrozielony jarmuż Starbor tworzy ciekawe kompozycje z jarmużami w innych odcieniach liści, np, z zielonym jarmużem Halbhoher Gruner Krauser. Fot. Niepodlewam

Modrozielony jarmuż Starbor tworzy ciekawe kompozycje z jarmużami w innych odcieniach liści, np, z zielonym jarmużem Halbhoher Gruner Krauser. Fot. Niepodlewam

Gleba: przeciętna, najlepiej piaszczysta z domieszką gliny lub kompostu gliniastego; pH około 7

Jarmuż Starbor najlepiej sadzić w pierwszym i drugim roku po oborniku. Źle rośnie i jest częściej atakowany przez choroby w ziemi podmokłej, kwaśnej, bardzo słabej.

Podlewanie: umiarkowane

Jarmuż Starbor ma mocny system korzeniowy. Jest odporny na przesuszenie. Systematycznie podlewane muszą być rośliny młode oraz w czasie suszy.

Nawożenie: kilka razy w sezonie rozcieńczonym nawozem naturalnym

Do nawożenia jarmużu polecane są np. gnojówka z pokrzywy, gnojówka z ogórecznika, nawóz gołębi, nawóz kurzy, obornik krowi.

Odporność na mróz: bardzo dobra

Jarmuż Starbor jest w gruncie całkowicie odporny na mróz. Jest średnio wysoki, dlatego zimą bywa zasypywany przez śnieg. Trudno wtedy zbierać jego liście.

W donicach jarmuż Starbor może przemarzać. Najlepiej go zjeść do listopada (XI).

Jarmuż Starbor jest bardzo odporny na mróz. Fot. Niepodlewam

Jarmuż Starbor jest bardzo odporny na mróz. Fot. Niepodlewam

Choroby i szkodniki: takie same jak kapusty

Groźną chorobą jarmużu jest kiła kapusty. Objawy: jarmuż nie rośnie, a na korzeniach pojawiają się narośla i zgrubienia. Kile kapusty zapobiega zmianowanie – jarmuż i inne warzywa kapustne uprawia się na tym samym miejscu nie częściej niż co 4 lata.

Ze szkodników uciążliwe są bielinek kapustnik i mszyca kapuściana. Skuteczną ochroną przed nimi jest szczelne okrycie jarmużu agrowłókniną lub firanką o gęstych oczkach. Wszystkie ich krawędzie należy przysypać ziemią.

Warto wiedzieć

  • Jarmuż to warzywo uprawiane w Polsce od stuleci. Ma właściwości antynowotworowe (zawiera sulforafan). W jego składzie są też m.in. żelazo, wapń i witaminy.

Podobne