Jarmuż Halbhoher Gruner Krauser – uprawa i odporność

To smaczna odmiana do duszenia, mrożenia czy na sok. Jarmuż Halbhoher Gruner Krauser ma jasnozielone, mocno kędzierzawe liście.

Jarmuż Halbhoher Gruner Krauser tworzy piękne, jasnozielone łany (po prawej stronie). Można go zestawiać np.modrozielonym  jarmużem Starbok. Fot. Niepodlewam

Jarmuż Halbhoher Gruner Krauser tworzy piękne, jasnozielone łany (na zdjęciu po prawej stronie). Można go zestawiać np.modrozielonym jarmużem Starbor (po lewej stronie). Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Brassiea oleracea Halbhoher Gruner Krauser, Jarmuż Średnio Wysoki Zielony Kędzierzawy

Cechy: roślina dwuletnia

Wysokość: około 70 cm (odmiana średnio wysoka)

Kwitnienie: maj (V)

Kwiaty jarmużu są żółte. Pojawiają się w drugim roku uprawy (po zimie).

Uprawa jarmużu na nasiona jest kłopotliwa w warunkach amatorskich z powodu bielinków kapustników. Lepiej co roku kupować nasiona.

Rozmnażanie: nasiona

Jarmuż Halbhoher Gruner Krauser uprawia się z rozsady. Nasiona sieje się do skrzynek lub doniczek od 15 maja do 15 czerwca (V-VI). Wschodzi po 5-10 dniach.

W końcu czerwca (VI) lub na początku lipca (VII) jarmuż Halbhoher Gruner Krauser sadzi się na miejsca stałe.

Więcej o siewie jarmużu CZYTAJ TUTAJ

Zbiór: od jesieni do wiosny

Liście ścina się pojedynczo, w miarę potrzeb w kuchni. Zbiór można zacząć już od sierpnia (VIII).

Liście jarmuż Halbhoher Gruner Krauser są mocno kędzierzawe. Fot. Niepodlewam

Liście jarmuż Halbhoher Gruner Krauser są mocno kędzierzawe. Fot. Niepodlewam

Zastosowanie: liście i ogonki liściowe do jedzenia na surowo (sałatki) oraz gotowania na parze, duszenia i pieczenia, na sok warzywny, warzywne chipsy

Jarmuż Halbhoher Gruner Krauser ma liście zielone, w odcieniu młodej trawy. Liście są wyjątkowo mocno karbowane, a ogonki długie. Mają delikatny smak. Można je także zbierać całą zimę.

Przemrożone liście nadają się np. do zapiekania i duszenia. Liście jarmużu ścina się razem z ogonkami, tuż przy łodydze.

Stanowisko: słoneczne

W półcieniu i cieniu jarmuż Halbhoher Gruner Krauser rośnie słabo.

Gdzie sadzić: warzywnik, rabaty kwiatowe (jako roślina ozdobna)

Jarmuż Halbhoher Gruner Krauser, jeśli posadzi się go w większej grupie, tworzy piękny, zielony łan.

Gleba: przeciętna, najlepiej piaszczysta z domieszką gliny lub kompostu gliniastego; pH około 7

Jarmuż Halbhoher Gruner Krauser najlepiej sadzić w pierwszym i drugim roku po oborniku. Słabo rośnie i choruje w ziemi podmokłej, kwaśnej, bardzo słabej.

Jarmuż Halbhoher Gruner Krauser najlepiej rośnie w pierwszym i drugim roku po nawożeniu obornikiem. Fot. Niepodlewam

Jarmuż Halbhoher Gruner Krauser najlepiej rośnie w pierwszym i drugim roku po nawożeniu obornikiem. Fot. Niepodlewam

Podlewanie: umiarkowane

Jarmuż Halbhoher Gruner Krauser ma silny system korzeniowy. Jest odporny na przesuszenie. Systematycznie podlewane powinny być tylko roślin młode oraz w czasie suszy.

Nawożenie: kilka razy w sezonie rozcieńczonym nawozem naturalnym

Do nawożenia jarmużu polecane są np. gnojówka z pokrzyw, gnojówka z ogórecznika, nawóz gołębi, nawóz kurzy, obornik krowi.

Odporność na mróz: bardzo dobra

Jarmuż Halbhoher Gruner Krauser jest w gruncie całkowicie odporny na mróz. Zimą może zostać zasypany przez duże opady śniegu, gdyż jest niezbyt wysoki. Trudno wtedy zbierać liście.

W donicach jarmuż Halbhoher Gruner Krauser może przemarzać. Najlepiej go zjeść do listopada (XI).

Choroby i szkodniki: takie same jak kapusty

Groźną chorobą jarmużu jest kiła kapusty. Objawy: jarmuż nie rośnie, a na korzeniach pojawiają się narośla i zgrubienia. Kile kapusty zapobiega zmianowanie – jarmuż i inne warzywa kapustne uprawia się na tym samym miejscu nie częściej niż co 4 lata.

Ze szkodników uciążliwe są bielinek kapustnik i mszyca kapuściana. Skuteczną ochroną przed nimi jest szczelne okrycie jarmużu agrowłókniną lub firanką o gęstych oczkach. Wszystkie ich krawędzie TRZEBA przysypać ziemią.

Warto wiedzieć

  • Jarmuż to warzywo zapobiegające nowotworem (zawiera sulforafan). W jego składzie są także m.in. żelazo, wapń i witaminy.
  • Jarmuż jest uprawiany w Polsce od wieków. Trafiał na stoły, ale był też paszą dla zwierząt domowych. Sadzono go również niedaleko sadów, by zające nie obgryzały zimą drzew owocowych.

Podobne