Jabłoń Reneta Karmelicka – uprawa i odporność

To odporna, bardzo stara odmiana. Jabłoń Reneta Karmelicka została wyhodowana najprawdopodobniej w ogrodzie zakonu karmelitów we Francji.

Jabłoń Reneta Karmelicka – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Jabłoń Reneta Karmelicka – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Inne nazwy: Carmeliter Reinette, Glace Rouge, Lange Roth Gestreifte Grüne Reinette, Reinette des Carmes, Reinette Rousse, Reinette Truite

Pochodzenie: przed 1667 rokiem (prawdopodobnie Francja)

Jabłoń Reneta Karmelicka była popularna we Francji już w połowie XVII wieku. Najprawdopodobniej jej pochodzenie jest znacznie starsze. Nie wiadomo, kiedy zaczęto ją sadzić w Polsce. Była dobrze znana pod koniec XIX wieku, ale nigdy nie zdobyła dużej popularności.

Dojrzewanie: listopad-marzec (XI-III)

Jabłka Renety Karmelickiej trzeba zbierać jak najpóźniej się da, nie wcześniej niż w końcu października (X). Do jedzenia nadają się po co najmniej kilku tygodniach leżakowania w chłodzie. Przechowują się dobrze do marca (III).

Owoce: średniej wielkości (około 6-7 cm); okrągłe; zielonoczerwone; skórka gładka, z drobnymi plamkami; miąższ żółtobiały, delikatny, lekko korzenny, słodki; pachnące

Przeznaczenie: do jedzenia na surowo, do ciast i suszenia

Gleba: przeciętna, lekko wilgotna, z domieszką gliny, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)

Jabłoń Reneta Karmelicka jest niewymagająca co do ziemi. Słabiej rośnie i owocuje w ziemi suchej.

Stanowisko: słoneczne

Jabłoń Reneta Karmelicka nie jest wymagająca co do stanowiska. Przed wiekami była sadzona także przy drogach. Obficie owocuje.

Odporność: bardzo dobra

Jabłoń Reneta Karmelicka dobrze znosi mróz. Nie potrzebuje chemicznych oprysków od chorób. Owoce dobrze się przechowują.

Zapylacze: brak danych

Ciekawostki

  • Jabłoń Reneta Karmelicka ma nieznane pochodzenie. Prawdopodobnie została wyhodowana w klasztornym ogrodzie zakonu karmelitów we Francji.
  • Na przełomie XIX i XX wieku jabłoń Reneta Karmelicka była sadzona w sadach szkolnych.
  • Jabłoń Reneta Karmelicka jest trudna do kupienia w Polsce. Bywa uprawiana w starych sadach. Młode drzewka można kupić m.in. we Francji, Kanadzie, Niemczech, Wielkiej Brytanii, ale też Polsce.

O innych starych odmianach jabłoni CZYTAJ TUTAJ

Źródło:
*wiedza własna
*„ Ogród szkolny”, Franciszek Langauer i Eustachy Wołoszczak, 1889 rok
*„Deutsche Pomologie”, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
Rysunek jabłoni Reneta Karmelicka z XIX wieku został opublikowany za zgodą biblioteki Wageningen UR w Holandii

Podobne