Jabłoń Grochówka Wielka – uprawa, odporność, zapylacze

To stara odmiana, jedna z najbardziej odpornych na mróz i choroby. Jabłoń Grochówka Wielka jest świetna na przetwory i sok. Owoce zawierają wyjątkowo dużo witaminy C.

Jabłoń Grochówka Wielka – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. W Polsce ta odmiana nazywana jest także Grochówka oraz Bobówka.

Jabłoń Grochówka Wielka – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. W Polsce ta odmiana nazywana jest także Grochówka oraz Bobówka.

Inne nazwy: Bobówka, Bohn Apfel, Bohnapfel Grosser, Bohnapfel Rheinischer, Bohnapfelgrosser Rheinischer, der grosse Bohnapfel, Grochówka, Gros Bohnapfel, Grosser Bohn Apfel, Grosser Bohnapfel, Grosser Rheinischer Bohn, Grosser Rheinischer Bohn Apfel, Grosser Rheinischer Bohnapfel, Gros Bohn, Grosser Rhenisch Bohnapfel, Rheinischer Bohnapfel, Salzhauser Rheinischer, Strymka

Pochodzenie: przed 1797 rokiem (Niemcy)

Dojrzewanie: styczeń-maj (I-V)

Jabłka Grochówki Wielkie trzeba zbierać późno, najlepiej w drugiej połowie października (X). Są najlepsze po odleżeniu w chłodzie. Doskonale się przechowują. Nie są wrażliwe na obicia podczas transportu i zbierania.

Dawno temu jabłka Grochówki Wielkie często zsypywano razem na przechowanie w piwnicach, a nie układano oddzielnie, jak inne bardziej delikatne odmiany. Podobnie robiono z grochem i bobem, stąd prawdopodobnie polskie nazwy Grochówka i Bobówka.

Owoce: średniej wielkości (średnica około 6 cm); okrągłe; żółte z silnym, czerwonym rumieńcem; skórka gładka, lekko woskowa; miąższ żółtobiały, twardy i kwaśny, a w miarę leżakowania słodko-kwaśny, soczysty; słaby zapach

Przeznaczenie: na przetwory, wina, soki, do ciast i suszenia

Do jedzenia na surowo jabłka Grochówki Wielkie nadają się średnio (choć bywają ich smakosze). Tuż po zerwaniu z drzewa są bowiem kwaśne i twarde.

Gleba: odmiana niewybredna, ale najlepsza jest ziemia piaszczysta, średnio żyzna, lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)

Stanowisko: słoneczne, toleruje półcień

Na przełomie XIX i XX wieku jabłonie Grochówki Wielki były często sadzone wzdłuż dróg i alei. To odmiana odporna na silny wiatr.

Odporność: bardzo dobra

Jabłoń Grochówka Wielka doskonale wytrzymuje duże mrozy. Odpornością na mróz przewyższa ją niewiele odmian jabłoni, m.in. Charłamówka, Kosztela, Inflancka (Papierówka).

Jabłoń Grochówka Wielka ma wysoką odporność na parcha i mączniaka. Rośnie zdrowo. W amatorskiej uprawie nie potrzebuje chemicznych oprysków.

Zapylacze: Koksa Pomarańczowa, Królowa Renet, Inflancka (Papierówka), Ontario, Reneta Szampańska

Ciekawostki

  • […] Ogromnie trwała, ale smaczna dopiero na wiosnę. Drzewo o koronie wzniesionej, potem kulistej, duże, bardzo płodne co drugi rok, zdrowe” – tak jabłoń Grochówka Wielka opisał w 1913 roku prof. Edmund Jankowski w książce „Ogrody na piasku”. Ten słynny pomolog polecał ją do sadzenia na piaszczystych glebach.
  • Przed II wojną światową jabłoń Grochówka Wielka była jedną z najpopularniejszych odmian w sadach polskich, niemieckich, austriackich, szwajcarskich.
  • Obecnie jabłoń Grochówka Wielka nie jest popularna, ale nadal można ją kupić w Polsce, a także m.in. w Austrii, Czechach, Niemczech, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii.
  • Jabłka Grochówki Wielkie zawierają wyjątkowo dużo witaminy C w porównaniu do innych odmian jabłoni. W 100 ml soku jest jej około 14 mg.
  • Jabłoń Grochówka Wielka była do uprawy polecana na ziemiach polskich przez IV Zjazd Owocoznawców, który odbył się w 1909 roku w Częstochowie.

 

O innych starych odmianach jabłoni CZYTAJ TUTAJ

Źródło:
*wiedza własna
*„Sad i ogród owocowy”, Edmund Jankowski, 1912 rok
*„Sadownictwo gospodarskie”, Władysław Tyniecki, 1902 rok
*”Ogrody na piasku”, Edmund Jankowski, 1913 rok
*”Deutsche Pomologie”, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
*„O sadownictwie i ogrodnictwie”, Szymon Śmigaj, 1919 rok

Publikacja rysunku z XIX wieku jabłoni Grochówka Wielka za zgodą biblioteki Wageningen UR w Holandii

Podobne