Grusza Winiówka Francuska – uprawa i odporność

Znana jest też pod nazwą Małgorzatka, bo dojrzewa w lipcu – tuż po świętej Małgorzacie. Grusza Winiówka Francuska ma pyszne owoce, ale jest lekko kapryśna.

Grusza odmiany Winiówka Francuska (Małgorzatka), nazywana także często Małgorzatka – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Grusza odmiany Winiówka Francuska, nazywana także często Małgorzatka – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Inne nazwy: Carmeliter Citroen-Birne, Citron des Carmes, Deutsche Langstielige Weiss-Birne, Franche Kaiserin, Gelb-Birne, Glas-Birne, Grosse Fruhe Jakobi-Birne, Grune Madalene, Grune Marghareten-Birnen, Grune Sommer-Magdalene, Grune Sommer-Marghareten-Birne, Jakobi-Birne, Karmeliter Citroen-Birn, Kaiserin, Kleine Margarethe, Madeleine, Madeleine Verte, Magdalena-Birne, Magdalenen-Birne, Małgorzatka, Margarethenbirne, Marghareten-Birne, Petite Marguerite, Poire Madeleine, Poire Magdalene, Winiówka Francuzka

Pochodzenie: prawdopodobnie XVII wiek (Francja)

Dojrzewanie: lipiec (VII)

Owoce: małe i średnie (5-7 cm); skórka zielona, w miarę dojrzewania żółtozielona, z rdzawymi cętkami, średnio gruba, gładka, błyszcząca; jednocześnie są słodkie i kwaskowate, bardzo soczyste, miękkie, smaczne, o wyszukanym smaku, mocno pachnące

Przeznaczenie: odmiana deserowa, świetna do jedzenia na surowo (nie nadaje się do dłuższego przechowywania), a także do suszenia

Gleba: najlepsza jest piaszczysto-gliniasta, ale to odmiana niewybredna

Stanowisko: słoneczne

Odporność: dość dobra

Grusza Winiówka Francuska (Małgorzatka) może przemarzać w młodym wieku. Dlatego małe drzewka wymagają zabezpieczenia na zimę. Bywa atakowana przez choroby grzybowe, ale ogólnie jest uważana za zdrowo rosnącą odmianę, która potrafi się regenerować.

Ciekawostki

  • Grusza Winiówka Francuska (Małgorzatka) najprawdopodobniej została wyhodowana w XVII wieku w ogrodzie klasztornym w Wersalu we Francji.
  • Popularność zdobyła dopiero w połowie XIX wieku. Prawdopodobnie przyczyną był nieatrakcyjny wygląd jej gruszek – są niewielkie, niekształtne, nie mają ładnego koloru. Dopiero po zjedzeniu pierwszego owocu ich rewelacyjnego smaku się nie zapomina.
  • Grusza Winiówka Francuska (Małgorzatka) była na przełomie XIX i XX wieku często sadzona w ogrodach szkolnych bo bardzo lubiły ją dzieci.
  • To odmiana dojrzewająca bardzo wcześnie – w lipcu, pomiędzy świętą Małgorzatą a świętą Magdaleną (stąd np. nazwa polska Małgorzatka czy nazwy niemieckie Grune Madalene i Margarethenbirne).
  • W 1880 roku za jeden owoc Winiówki Francuskiej płacono na polskich targach po 4-5 kopiejek za sztukę. Dla porównania: jedno jabłko Papierówka kosztowało wtedy 2-3 kopiejki.
  • W Polsce ta odmiana jest rzadka, ale bywa w sprzedaży. Młode drzewka można także kupić m.in. w Belgii, Wielkiej Brytanii, Niemczech czy Francji.
  • Grusza Winiówka Francuska ma słynny portret autorstwa malarza Leona Wyczółkowskiego (1852-1936). Obraz nosi tytuł „Kwitnąca grusza Małgorzatka”. Jest w zbiorach Muzeum Narodowego w Krakowie.
  • Grusza Winiówka Francuska (Małgorzatka) była polecana do uprawy przez IV Zjazd Owocoznawców, który odbył się w 1909 roku w Częstochowie.

O innych starych odmianach grusz CZYTAJ TUTAJ

Źródło:
*wiedza własna
*„Sad i ogród owocowy”, Edmund Jankowski, 1912 rok
*„Ogród szkolny”, Franciszek Langauer i Eustachy Wołoszczak, 1889 rok
*„Ogrodnik Polski”, 1880 rok
*”Deutsche Pomologie”, Wilchelm Lauche, 1882-1883 rok
*”Obstarten”, Johann-Heinrich Rolff, 2002 rok

Na publikację ryciny gruszy Winiówka Francuska (Małgorzatka) z XIX wieku zgodę udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii

Podobne