Grusza Duanna Zimowa – uprawa, odporność, zapylacze

Ma świetne, duże owoce nadające się do jedzenia zimą. Grusza Duanna Zimowa to odmiana z klasztoru kapucynów. Lubi żyzną ziemię.

Grusza Duanna Zimowa – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. W Polsce jest też nazywana Dziekanka Zimowa, bo to odmiana pochodząca z klasztoru kapucynów, nadająca się do jedzenia zimą.

Grusza Duanna Zimowa – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. W Polsce jest też nazywana Dziekanka Zimowa, bo to odmiana pochodząca z klasztoru kapucynów, nadająca się do jedzenia zimą.

Inne nazwy: Beurre Easter, Doyenne d`Hiver, Dziekanka Zimowa, Easter Beurre, Grune Winter Herbstbirn, Hildesheimer Winterbergamotte, Laures Englische Butterbirne, Winter Dechantsbirne, Winterdechantsbirne

Pochodzenie: XVIII wiek lub wcześniej (Belgia)

Dojrzewanie: listopad-kwiecień (XI-IV)

Gruszki Duanny Zimowe zrywa się jak najpóźniej, najlepiej w drugiej połowie października (X). Aby nabrać smaku i delikatności, muszą poleżeć w chłodzie.

Owoce bardzo długo i dobrze się przechowują, jak kiedyś mawiano „do Wielkanocy”. Dobrze także znoszą transport.

Owoce: duże i średniej wielkości, dość okrągłe (długość około 9 cm, szerokość 8 cm); skórka gruba, zielonożółta, z rumieńcem od słońca, z licznymi, rdzawymi plamkami; miąższ żółtobiały, masłowy, bardzo smaczny, delikatny, słodki, delikatnie korzenny

Przeznaczenie: do jedzenia na surowo oraz do ciast i deserów

Gleba: żyzna, lekko wilgotna

Pod względem ziemi gruszka Duanna Zimowa jest bardzo wymagająca. Nie będzie rosła na glebie słabej i podmokłej.

Stanowisko: słoneczne, zaciszne

Grusza Duanna Zimowa lubi miejsca osłonięte, np. przy domach, murach (pochodzi z klasztoru!), za innymi drzewami. Szybko rośnie w młodym wieku, potem – wolniej. Szybko też zaczyna owocować.

Owoce nie mają tendencji do opadania na wietrze.

Oporność: dobra

Młode drzewka należy zabezpieczać przed mrozem. W deszczowe lata gruszki Duanna Zimowa mogą pękać i tracić smak. Bywa, że nie nadają się do jedzenia.

Zapylacze: Baszelie, Bera Bosca, Bera Diela, Bonkreta Williamsa, Esperena Pańska, Lektjera, Lukasówka, Winiówka Francuska

Ciekawostki

  • Grusza Duanna Zimowa została wyhodowana w XVIII wieku w ogrodzie klasztornym zakonu kapucynów w Leuven w Belgii. Ogród istnieje do dziś. Obecnie to Ogród Botaniczny – najstarszy w Belgii.
  • Gruszę Duanna Zimowa odkrył Baptiste van Mons (1765-1842) – słynny belgijski botanik i pomolog. Było to na początku XIX wieku.
  • Przed stu laty gruszki Duanna Zimowa były często sprzedawane na polskich targach zimą i na przedwiośniu. Grusze tej odmiany sadzono w ogrodach szkolnych.
  • Obecnie grusza Duanna Zimowa jest w Polsce rzadka. Kupić ją można m.in. w Austrii, Belgii, Francji, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii.

 

O innych odmianach starych grusz CZYTAJ TUTAJ

Źródło:
*wiedza własna
*„Sadownictwo gospodarskie”, Władysław Tyniecki, 1902 rok
*”Dwupostaciowość gruszek”, Edward Janczewski, 1899 rok
*„Ogród szkolny”, Franciszek Langauer i Eustachy Wołoszczak, 1889 rok
*”Deutsche Pomologie”, Wilchelm Lauche, 1882-1883 rok

Publikacja ryciny gruszy Duanna Zimowa z XIX wieku za zgodą biblioteki Wageningen UR w Holandii

Podobne