Grabienie liści jabłoni – dlaczego usuwać spod drzew

To wylęgarnia m.in. parcha w kolejnym roku. Grabienie liści jabłoni jesienią jest najtańszym i najprostszym sposobem zapobiegania chorobom.

Grabienie liści jabłoni to prosty i tani sposób zapobiegania chorobom grzybowym. Trzeba je wykonać przed zimą, a nie wiosną. Fot. Niepodlewam

Grabienie liści jabłoni to prosty i tani sposób zapobiegania chorobom grzybowym. Trzeba je wykonać przed zimą, a nie wiosną. Fot. Niepodlewam

Grabienie liści jabłoni, które opadły jesienią, nie powinno czekać aż do wiosny. Liście trzeba zagrabić przed zimą – najlepiej w listopadzie – i usuwać spod drzew.

Jakie choroby jabłoni

Pozostawione liście pod jabłoniami są w następnym roku (wiosną) źródłem zakażenia. Na opadłych liściach zimują bowiem przetrwalniki chorobotwórczych grzybów, które wywołują:

  • Parch jabłoni – objawy to m.in. strupy na jabłkach oraz plamy na liściach i zbyt wczesne ich opadanie.
  • Drobna plamistość liści jabłoni – na liściach są liczne drobne plamki, pojawiające się zwykle po kwitnieniu.
Na opadłych liściach jabłoni grzyby chorobotwórcze zimują w postaci przetrwalników. Wiosną ich zarodniki wiatr przenosi na jabłonie. Fot. Niepodlewam

Na opadłych liściach jabłoni grzyby chorobotwórcze zimują w postaci przetrwalników. Wiosną ich zarodniki wiatr przenosi na jabłonie. Fot. Niepodlewam

Przetrwalnikom chorobotwórczych grzybów nie szkodzi mróz ani śnieg. Część grzybów unieszkodliwiają zwierzęta zjadające rozkładające się liście, np. dżdżownice. Wiosną zarodniki grzybów, z liści leżących pod drzewami, wiatr przenosi na młode, rozwijające się liście na gałęziach jabłoni.

Zarówno parch jabłoni, jak i drobna plamistość liści jabłoni osłabiają drzewa. Atak grzybów jest tym większy, im wiosna jest bardziej ciepła i wilgotna (wtedy grzyby mają najlepsze warunki do rozwoju). Niektóre odmiany jabłoni są też bardziej wrażliwe na choroby grzybowe, inne – mniej.

Zarażone jabłonie gorzej owocują oraz zimują. Jabłka są mniejsze, zniekształcone, popękane, często gniją.

Grabienie liści jabłoni to prosty sposób usunięcia źródła zakażenia z ogrodu! Niestety, zarodniki chorobotwórczych grzybów może przynieść wiatr, np. z ogrodów sąsiednich.

Parch jabłoni. Fot. Niepodlewam

Parch jabłoni. Fot. Niepodlewam

Zgniłe owoce

Grabienie liści jabłoni trzeba KONIECZNIE połączyć z usuwaniem wszystkich opadłych, zepsutych owoców – to także źródło zakażenia, ale innych chorobami:

  • Brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych – objawy to m.in. gnicie jabłek, które często zamieniają się w mumie.
  • Szara pleśń – jabłka pleśnieją.

Grzyby chorobotwórcze wywołujące te choroby zimują na pozostawionych pod drzewami i na drzewach jabłkach. Wiosną ich zarodniki wiatr przenosi na kwiaty i owoce. Jabłonie zostają znowu zarażone.

Brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych. Fot. Niepodlewam

Brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych. Fot. Niepodlewam

Czy kompostować liście

Liście jabłoni są miękkie i szybko rozkładają się w kompostowniku. Tworzy się z nich ziemia liściowa, dobra np. do warzyw. Jednak grzyby chorobotwórcze, wywołujące choroby jabłoni, potrafią w kompostowniku przetrwać nawet 2 lata.

Dlatego najlepiej liście jabłoni kompostować co najmniej 2 lata. Poza tym wrzucone liście jabłoni trzeba w kompostowniku przykrywać innymi materiałami, aby nie leżały nigdy na wierzchu, np. słomą, ziemią ogrodową, starym kompostem. Korzystnie je układać tak, by zawsze były w środku kompostownika, a nie po bokach.

Gdy nie ma możliwości długiego kompostowania liści jabłoni, lepiej je wyrzucać poza ogród. Skuteczne jest zakopywanie. Palenie liści jabłoni też niszczy grzyby lecz jest uciążliwe dla sąsiadów. W wielu miejscowościach za palenie liści w ogrodzie można zapłacić mandat.

Zgniłych, zapleśniałych jabłek NIGDY nie należy kompostować. Trzeba je albo zakopać, albo wyrzucić poza ogród.

Jabłek gnijących pod drzewami nie wolno kompostować. Prztrwalniki grzybów chorobotwórych na owocach są trudniejsze do zniszczenia niż na te na liściach. Fot. Niepodlewam

Jabłek gnijących pod drzewami nie wolno kompostować. Przetrwalniki grzybów chorobotwórczych na owocach są trudniejsze do zniszczenia w kompostowniku niż na te na liściach. Fot. Niepodlewam

 

Podobne